Dupa trei luni de la lansarea programului "Prima casa", lucrurile par sa se stabilizeze: dosarele se rezolva mai rapid la banca, iar mai multe banci si-au epuizat plafonul pentru credite.

E greu de spus insa ca programul si-a atins scopul, atata vreme cat trei sferturi din cereri au fost pentru locuinte vechi.

Un miliard de euro subventii pentru credite mai ieftine pentru locuinte - aceasta a fost ideea cu care programul "Prima casa" a pornit la drum in vara. Conceput de autoritati ca o masura de lupta impotriva crizei, "Prima casa" s-a dorit a fi o modalitate de impulsionare a vanzarilor de locuinte, de revitalizare a sectorului de constructii, aflat in agonie dupa blocarea a numeroase proiecte rezidentiale, si de repornire a creditarii, prin garantarea de catre stat a imprumuturilor.

Nu in ultimul rand, "Prima casa" ar fi urmat sa aiba si o componenta sociala, prin prisma faptului ca permite achizitia unor locuinte de catre persoane care nu s-ar califica in mod obisnuit pentru un credit imobiliar sau ipotecar.

Dupa trei luni de functionare, programul a dus la indeplinirea a doar cateva din tintele initiale.

Revigorarea activitatii din constructii, spre exemplu, se lasa asteptata, daca luam in calcul ca sectorul de profil a inregistrat in primele opt luni o scadere de 13,3%, in timp ce scaderea inregistrata in august 2009 fata de august 2008 a fost de 29,3%, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica.

Sursa

29 October 2009