Randamentele sumbre ale multor active în timpul crizei financiare precum şi îndoielile crescânde privind promisiunile politicienilor şi bancherilor centrali de a menţine euro drept depozit sigur de valoare , i-au determinat pe mulţi dintre cei 800.000 de milionari ''ciudaţi'' ai Germaniei să-şi protejeze averea prin cumpărarea de proprietăţi, potrivit unui raport de al agenţiei imobiliare germane Engel & Völkers, citat marţi de cotidianul britanic Financial Times.

25271-germanii-isi-plaseaza-banii-in-proprietati-imob.jpg“Oamenii au avut experienţe teribile cu alte investiţii - fonduri mutuale sau acţiuni. Ei vor ceva palpabil', a declarat Kai Enders, membru în board-ul Engel & Völkers pentru proprietăţi rezidenţiale. 'Preţurile sunt în creştere rapidă în varianta de lux comparativ cu restul pieţei. Oamenii au percepţia că cu cât locaţia este mai bună cu atât mai sigură este investiţia”, a precizat el.

Cauţi un adăpost ideal în faţa crizei din zona euro? Germanii cred că ştiu unde să-l găsească: o casă cu acoperiş de stuf pe insula Sylt de la Marea Nordului. Străzile cele mai râvnite de pe insula cu o suprafaţă de 100 de km pătraţi s-au dovedit adresele cele mai scumpe din Germania, în sondajul privind proprietăţile de lux, care dezvăluie cum căutarea frenetică de investiţii sigure din partea celor mai bogaţi oameni ai ţării a alimentat creşteri majore ale preţurilor la capătul superior al pieţei imobiliare.

Preţurile la proprietăţile de la malul mării, în Hamburg, Alpii Bavarezi sau alte staţiuni de pe plajă au crescut cu 60% în ultimii trei ani. Preţurile în oraşele mari cum ar fi Berlin şi München sunt în creştere rapidă, de asemenea. La Berlin, unde proprietăţile de top rareori au ajuns la mai mult de 5.000 de euro metrul pătrat înainte de criza financiară, se vând acum cu până la 15.000 de euro metrul pătrat, potrivit raportului.

Boom-ul incipient contrastează cu situaţia din Germania de dinainte de criza financiară, când preţurile la proprietăţi de abia se clinteau, chiar dacă s-au dezvoltat bule imobiliare în multe alte ţări, printre care SUA, Marea Britanie şi Spania.

În afară de Berlin, unde Enders spune că puţini rezidenţi spanioli şi greci cumpără proprietăţi imobiliare pentru a încerca să-şi protejeze averea pe fondul temerilor unei posibile ieşiri din zona euro, piaţa germană a locuinţelor este în mare parte determinată de banii familiilor. Insula Sylt, unde preţurile au ajuns la 35.000 de euro metrul pătrat, a fost mult timp un loc de recreere pentru elita germană, dar este puţin cunoscută în afara ţării.

În contextul în care economia Germaniei a surclasat restul zonei euro, este puţin probabil ca interesul pentru cumpărarea de proprietăţi imobiliare să scadă. Bundesbank a ridicat marţi previziunile sale privind creşterea economică în acest an şi a declarat că redresarea ar trebui să continue în 2013, cu un alt declin în rata şomajului, care este deja la un nivel scăzut post-unificare.

 Preţurile imobiliare germane au însă un drum lung de parcurs înainte de a ajunge la nivelurile constatate în locurile cele mai favorizate de cei mai bogaţi oameni din lume. Preţurile în Sylt, de exemplu, sunt la mai puţin de jumătate din cele de la vârful pieţei imobiliare de la Londra.

"Există încă o gamă largă ascendentă dacă ai în vedere locaţii de top în străinătate - fie ele la New York, Londra sau Paris, pe Coasta de Azur sau în staţiuni de schi de lux din Alpi', a subliniat Enders.

 

Sursa

14 June 2012