Germania şi-a anunţat disponibilitatea de a avea o contribuţie mai mare la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul permanent de ajutor financiar al Zonei euro, dacă şi alte state vor proceda la fel. Este declaraţia cancelarului german Angela Merkel, care vrea astfel să restabilească echilibrul în Zona euro.

22938-angela-merkel.jpgAngela Merkel încearcă să transmită semnale pozitive în piață și să calmeze temerile investitorilor și analiștilor economici, care vorbesc tot mai des despre scăparea de sub control a crizei datoriilor suverane. Tocmai de aceea, cancelarul german a anunțat că Germania este pregătită să plaseze mai mulți bani în fondul de salvare a Europei, cu condiția ca și celelalte țări să facă același lucru.

„Vrem să încheiem rapid negoecierile în privinţa ESM. Germania ar fi pregătită, dacă şi alţii fac acest lucru, să contribuie cu mai mult capital la lansarea ESM, pentru că o astfel de măsură ar trimite un semnal important pieţelor”, a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu premierul italian Mario Monti, la Berlin.

ESM va înlocui actualul fond temporar, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), şi va avea o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro. Liderii europeni au convenit, în decembrie, să accelereze lansarea ESM până la mijlocul acestui an, parte a măsurilor luate pentru stoparea crizei datoriilor.

Principala prioritate a Zonei euro, la începutul acestui an, este asigurarea unui al doilea pachet financiar pentru Grecia, problemă ce trebuie rezolvată înainte ca Europa să poată lucra la măsuri de susţinere a creşterii economice şi de înfiinţare de locuri de muncă.

Grecia a primit un pachet de împrumuturi externe în valoare de 110 miliarde euro în 2010, iar anul trecut liderii europeni au anunţat un nou pachet financiar, de 130 miliarde euro.

CITEŞTE ŞI E posibilă salvarea Zonei euro? Află soluţiile propuse de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy

 

12 January 2012