Bitcoin, moneda digitală creată în urmă cu patru ani, este recunoscută oficial de Ministerul de Finanţe din Germania. Deşi nu este o valută cu drepturi depline, autorităţile germane permit folosirea sa în tranzacţiile private. Mai mult, parlamentari germani au declarat că moneda bitcoin ar trebui să se supună aceloraşi reguli fiscale şi legislative ca şi moneda unică europeană.

31338-bitcoin.jpgGermania recunoaşte oficial moneda virtuală bitcoin, conform unui comunicat transmis de Ministerul de Finanţe german. Cu toate acestea, bitcoin nu este considerată o valută cu drepturi depline, fiind clasificată mai degrabă ca o „unitate de cont” – un instrument financiar ce poate fi folosit în tranzacţiile private şi în „cercurile multilaterale de cliring”, declară oficialii germani. De asemenea, în cazul în care companiile vor dori să utilizeze moneda bitcoin pentru tranzacţii comerciale, vor avea nevoie de permisiunea Autorităţii Federale de Supraveghere Financiară, a subliniat purtătorul de cuvând al ministerului.

  • Bitcoin a fost creată în anul 2009, de către Satoshi Nakamoto, persoană (sau grup) a cărei identitate a rămas anonimă
  • Bitcoin este o monedă digitală ce poate fi schimbată electronic. Ca şi alte monede virtuale, este lipsită de sprijinul unei bănci centrale
  • Pentru a inventaria tranzacţiile, bitcoin foloseşte o reţea peer-to-peer, iar pentru a asigura securitatea, se foloseşte de criptografie
  • În prezent, un bitcoin valorează 119 dolari

„Producţia de bani ar trebui să aibă competiţie. Susţin de mult timp planul de denaţionalizare a banilor propus de Friedrich August von Hayek, iar moneda bitcoin reprezintă un prim pas în această direcţie”, a declarat pentru CNBC Frank Schaeffler, membru al comisiei de Finanţe din Parlamentului german.

Specialiştii internaţionali nu sunt foarte surprinşi de faptul că Germania acordă un statut legal monedei digitale, considerând că aceasta ar putea deveni o alternativă la moneda unică europeană, în cazul în care euro nu va mai exista. În acest caz, autorităţile germane ar continua să colecteze taxele, dacă bitcoin va fi folosit de către populaţie. Experţii consideră că succesul monedei virtuale depinde numai de modalitatea în care autorităţile vor reglementa folosirea acesteia, precum şi de implementarea unor condiţii de utilizare echivalente cu ale celorlalte monede existente.

NU RATA Soros: banii se fac neglijând ceea ce este evident şi pariind pe neprevăzut


20 August 2013