Preţul gazelor pentru companii a ajuns la a treia rundă de scumpiri din acest an. În total, creşterea de preţ este de 23%. Urmează scumpirile adresate populaţiei. După cum ne-au pregătit oficialii statului, primele discuţii despre scumpirile adresate consumatorilor casnici vor începe după 1 ianuarie 2012.

22513-gaze_naturale.jpgCompaniile vor plăti de la 1 ianuarie cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza creşterii preţului gazelor importate, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Este a treia scumpire din ultimele luni. Prima a venit în luna iulie, cu 10%. A urmat scumpirea din octombrie, de 8% şi imediat după aceea s-a anunţat necesitatea unei noi scumpiri. Argumentul este scumpirea gazelor de import.

Acest tipar ar putea fi de natură să alarmeze consumatorii casnici, care se pregătesc pentru rundele de scumpiri de la începutul anului viitor. Discuţiile pe această temă sunt anunţate să înceapă peste doar trei săptămâni. Avantajul consumatorilor casnici este acela că ponderea gazelor de import în coşul de consum este mult mai mic. Astfel, companiile şi populaţia plătesc tarife diferite la gazele naturale, în funcţie de un coş, compus din gaze din producţia internă, gaze importate şi gaze din depozitele de înmagazinare. Gazele produse în România sunt de circa două ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.

  • Coşul pentru companii este compus în proporţie de 67% din gaze produse în România şi 33% din gaze de import
  • În timp ce coşul destinat populaţiei are 91,5% gaze din producţia internă, iar diferenţa din import.

Acest lucru ar putea să însemne scumpiri mai mici pentru populaţie, dar momentan nu există nici măcar schiţa unei astfel de modificări. Cel puţin nu la nivel public.

Am stabilit deja un preţ pentru trimestrul IV al acestui an. Pot să vă garantez că, până la 1 ianuarie 2012, gazele nu se vor scumpi, preţul rămâne nemodificat", a precizat Dan Iulius Plaveti, preşedintele ANRE.

CITEȘTE ȘI Cât de mult o să plăteşti întreţinerea iarna aceasta? Auditorii energetici îţi pot spune cu exactitate


8 December 2011