Aproximativ 40% dintre construcţiile de pe plaje au fost verificate de angajaţii Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii (ITSC) Constanţa, iar 60 dintre ele au fost demolate.

sursa foto:http://lideruldeopinie.roTotodată, pentru administratorii altor 27 de construcţii ridicate fără autorizaţie au fost emise somaţii. Dacă nu vor fi dezafectate de proprietari, acestea vor fi dărâmate de autorităţi. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii 80% dintre proprietari acceptă deciziile instituţiei. Cu toate acestea, în timpul acţiunilor nu au lipsit situaţiile tensionate.

 "Am primit amenințări şi presiuni de tot felul", a declarat Gigi Chiru, directorul ITSC, citat de NewsIN, care a mai precizat că scopul Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii nu este de a demola construcţiile ilegale, ci de a-i convinge pe administratorii acestora să intre în legalitate. În acest scop, inspectorii istitiţiei îi ajută pe administratori cu demersurile necesare.

 Şeful ITSC a precizat şi care ar fi una dintre cauzele pentru care, în ultimii ani, au apărut atât de multe construcţii ilegale.

"Tot ce se întâmplă acum pe litoral este cu complicitatea administraţiilor locale. Toate administraţiile locale au fost complice, de la Năvodari până la Limanu", susţine Chiru.

Demolările construcţiilor ilegale se fac în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, în urma unei propuneri a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Hotărârea prevede ca toate construcţiile realizate fără autorizaţie la cel puţin 200 de metri de linia de coastă din staţiunile şi localităţile de la Marea Neagră să fie demolate.

 

 

 

17 May 2010