0-1137-2382138311clipboard46.jpgPreţul aceleiaşi unităţi de măsură dintr-un apartament cu două camere poate costa cu 900 de euro mai puţin.

Cenuşăreasa imobiliarului vechi, garsoniera, s-a metamorfozat în proprietatea cea mai scumpă tranzacţionată pe piaţa românească. Datele agenţiilor imobiliare arată că, pentru un metru pătrat dintr-o garsonieră din cartierul bucureştean Tineretului, proprietarii cer în medie 2.600 de euro. Vecinii lor de palier, care vând însă un apartament cu două camere, solicită un preţ de 2.250 de euro. Care sunt resorturile care au făcut ca mult hulita garsonieră comunistă să devină campioana preţului pe metru pătrat?

Valentin Cristea, directorul agenţiei imobiliare Crivalex, apreciază că preţul mare al metrului pătrat de garsonieră este rezultatul direct al faptului că aceasta este cel mai căutat produs din imobiliarul vechi. "În plus, chiar dacă preţul metrului pătrat este cel mai mare, locuinţele cu o singură cameră rămân cele mai ieftine soluţii locative. Pentru astfel de proprietăţi se obţin cel mai uşor creditele bancare. Mai mult, ele sunt foarte căutate de tineri, iar în cazul unei eventuale revânzări, garsonierele au cea mai bună piaţă", afirmă Cristea.

Un fenomen similar poate fi observat şi pe segmentul chiriilor. Proprietarii de garsoniere percep cele mai mari tarife raportate la metrul pătrat. La polul opus, apartamentele cu patru camere din blocurile vechi au cel mai mic preţ pe metrul pătrat. Ele sunt însă şi cel mai puţin căutate de către clienţii agenţiilor imobiliare. „Un al criteriu important în stabilirea preţului este şi anul de construcţie a imobilului în care se află apartamentul. Astfel, diferenţa de preţ pe metrul pătrat poate ajunge şi la 300 de euro între o locuinţă veche şi una similară, însă mai nouă, de pe piaţa secundară", precizează directorul Crivalex.


Preţurile din Cluj le concurează pe cele din Bucureşti

Şi în marile oraşe din provincie situaţia este similară Capitalei. În cartierul Mănăştur din Cluj, spre exemplu, metrul pătrat de garsonieră costă între 1.700 şi 2.100 de euro. Preţul aceleiaşi unităţi de măsură în cazul apartamentelor variază între 1.200 şi 1.950 de euro. Rezultă astfel o diferenţă cuprinsă între 300 şi 350 de euro. Cea mai mare diferenţă se înregistrează în cartierul Gheorgheni şi se cifrează la 800 de euro.
În ce priveşte spaţiile cu chirie, cel mai căutat tip de locuinţă din Cluj sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere.

„Apartamentele cu una sau două camere sunt cele mai căutate, deoarece chiriaşii sunt reprezentaţi în general de familii cu mai puţine persoane sau studenţi, de oameni de afaceri sau reprezentanţi ai unor companii străine, dar şi datorită costurilor cu întreţinerea care sunt mai mici decât la apartamentele cu trei sau patru camere", explică, pentru „Adevărul", Ioana Macoveiu, specialist marketing în cadrul agenţiei imobiliare Edil din Cluj. Garsonierele sunt şi în cazul chiriilor campioanele preţului pe metrul pătrat.

Astfel, cheltuielile cu chiria se ridică la 9 euro pe metrul pătrat în cazul garsonierelor, în timp ce pentru apartamentele cu două camere, chiriaşul trebuie să scoată din buzunar circa 8,3 euro.


Armele noilor locuinţe

Cum anunţatul declin al pieţei imobiliare vechi se lasă aşteptat, iar garsonierele de tip comunist reprezintă o concurenţă serioasă pentru dezvoltatori, aceştia din urmă aruncă în luptă facilităţi care se vor tot mai atractive. Garsoniera comunistă va fi detronată de locuinţe noi situate în complexuri care dispun de restaurant, bar, cafenea, piscină, spălătorie şi recepţie.

Cam asta spun reprezentanţii agenţiei imobiliare EuroMetropola.
Totodată, dezvoltatorii imobiliari implementează tot mai des sisteme care transformă locuinţă într-o „casă inteligentă". În linii mari, funcţiile acestui sistem sunt de a controla, monitoriza şi optimiza încălzirea, ventilaţia, iluminarea şi accesul dintr-o clădire.

 

Sursa

18 January 2008