Criza din imobiliare nu i-a iertat nici pe dezvoltatorii experimentati, cum este cazul sefului GTC, Shimon Galon, care este nevoit in aceasta perioada sa accepte ca o serie de chiriasi sa ocupe gratuit spatii din mallurile construite, in timp ce ritmul de vanzare a apartamentelor din portofoliu este de 7-8 ori mai lent fata de anii 2007-2008.

sursa:zf.ro"Singura greseala a fost ca ne-am lasat dusi in eroare de piata rezidentiala unde, cand vindeam zeci de apartamente lunar, credeam ca preturile cresc fara sa se opreasca.

Asta s-a intamplat pana in momentul predarii apartamentelor cand oameni care platisera avansuri de 20% nu mai puteau plati restul. In FeliCity am finalizat prima etapa, cu 112 apartamente, toate vandute, dar am livrat doar 40 de locuinte. Pentru restul inca asteptam clientii sa vina sa achite, sa-si ia apartamentele. In Rose Garden am finalziat 500 de apartamente, din care am livrat 370", a declarat Galon.

Seful GTC spune ca mai vinde in prezent in jur de cinci apartamente lunar, fata de 30-40 in perioada "de glorie". Drept urmare, atat fazele ulterioare ale proiectului FeliCity din Baneasa (care ar trebui sa cuprinda peste 1.000 de apartamente, fata de 112 in prezent), cat si proiectul Garden of Eden din Pipera (2.000 de locuinte) sunt puse in asteptare.

"Atata timp cat oamenii vor continua sa aiba copii, va fi piata de apartamente deoarece ei nu pot locui pe strada. Intrebarea este cand o sa aiba oamenii nevoie de apartamente si cum pot fi indrumati de Guvern, care ar trebui sa garanteze prin lucrari publice de drumuri, centrale electrice sau alte proiecte insanatosirea economiei si o siguranta a locului de munca", apreciaza Galon. Programul "Prima casa" l-a ajutat doar indirect, prin stimularea pietei apartamentelor vechi, de la care o parte dintre vanzatori a migrat spre locuintele construite de GTC.



Sursa

2 March 2010