Preţurile mari de achiziţie a locuinţelor au ca sursă şi volumul mare al pierderilor suferite de dezvoltatori în derularea proiectelor. Managerii de şantier lipsesc, muncitorii tărăgănează lucrările, iar proiectarea este deficitară. Efectul? Preţuri nejustificat de mari pentru locuinţe.

Dezvoltatorii imobiliari din România pierd între 10% şi15% din valoarea unei investiţii din cauza proiectării deficitare, lipsei de forţă de muncă şi a managementului calificat, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă King Sturge.

Astfel, o abordare calitativă reprezintă singura variantă pentru reducerea costurilor proiectelor derulate.

În faza de proiectare, lipsa prudenţei şi a evaluării riscurilor aduce depăşiri ale bugetului, care, urmate de lipsa unei gestionări de interfaţă între arhitecţi, ingineri constructori, mecanici şi electricieni cauzează cheltuieli în plus, dar şi întârzieri semnificative pe şantier.

„Un număr semnificativ de proiecte suferă de lipsa calităţii, întârzieri şi depăşiri de costuri, din cauza lipsei unei abordări strategice, a aplicării practicilor consacrate a fi cele mai bune în domeniu şi a standardelor internaţionale pentru a gestiona eficient procesul de construcţie de la faza incipientă până la finalizare", susţine Resul Kilic, şeful departamentului de management de proiect şi consultanţă în construcţii al King Sturge.


Sursa

4 May 2010