Două dintre domeniile de activitate ale companiilor omului de afaceri ieşean, construcţiile şi imobiliarele, erau, în urmă cu câteva luni, cele mai profitabile.

Gabriel Surdu, proprietarul Terramold Iaşi, îşi asumă riscul de a construi în continuareDeşi, în prezent, Gabriel Surdu a sistat o mare parte din investiţiile şi achiziţiile destinate acestor segmente, el continuă proiectele începute în judeţul Iaşi: ansamblul format din 90 de case din afara oraşului, destinat segmentului de lux şi cartierul de blocuri ce cuprinde 340 de apartamente, destinat clasei medii şi mici. Valoarea totală a investiţiilor pentru cele două proiecte imobiliare este de aproximativ 40 de miloane de euro.

Gabriel Surdu este de părere că se poate ieşi din criză cu ajutorul creşterii productivităţii muncii. „Am făcut câteva concedieri, dar, în curând, vom mai angaja oameni care să dea dovadă de seriozitate, responsabilitate şi care sunt dispuşi să respecte contractul încheiat", a declarat el.

În ceea ce priveşte ansamblul de lux, 17 case sunt la stadiul de finisaj şi cinci au fost vândute, iar cartierul de blocuri se află, deocamdată, la final cu faza de proiectare. Referitor la soluţiile alternative de vânzare, Gabriel Surdu a precizat: „ne-am gândit să încheiem cu viitorii cumpărători un acord prin care să stabilim un plan de achitare: una dintre variantele propuse este plata, la început, a unei chirii lunare, care va fi considerată mai târziu rată pentru avansul locuinţei". „Am umblat şi la preţuri, luând în considerare marja de devalorizare de pe piaţă, dar nu avem cum să coborâm preţul cu mai mult de 30%", a mai spus omul de afaceri.

Cât despre afacerile care i-au adus profit în ultima perioadă, el a declarat că cele din domeniul medical, consultanţă şi reciclarea deşeurilor au rămas cele mai eficiente.

În ediţia din 2008 a Top 300 cei mai bogaţi români, editată de revista Capital, Gabriel Surdu figura cu o avere estimată la 29-31 de milioane de euro, în 2007.

 

Sursa

18 February 2009