Prologis Inc. a incorporat AMB Property Corporation In Romania, compania opereaza proiectul ProLogis Park Bucharest 1, de 108.000 mp.

19027-prologis_park_.jpgAMB Property Corporation (NYSE: AMB) si ProLogis (NYSE: PLD) au anuntat finalizarea fuziunii in urma careia au format o companie numita Prologis Inc., lider mondial in detine­rea, operarea si dezvoltarea de pro­pri­e­tati imobiliare industriale. La 31 martie 2011, pe baza proforma, ca urmare a fuziunii, Pro­logis detinea sau avea investitii in proprietati si proiecte de dezvoltare pe baza consolidata sau prin asocieri tip joint venture neconsolidate insumand peste 55,7 milioane mp in 22 de tari. In Europa Centrala si de Est (ECE), por­tofoliul Prologis cuprinde 3,7 milioane de me­tri patrati, localizati in 41 de parcuri industriale. Prologis face parte din primii cinci dez­voltatori internationali prezenti in Romania si isi imparte piata locala cu jucatori precum Cefin Real Estate (aproximativ 234.000 mp de spatii industriale), Portland Trust (115.000 mp), Helios Phoenix (55.000 mp), dar si CTP, WDP, Millenium Logistic Parks, Europolis si VGP. Din cei aproximativ 950.000 mp de spa­tii moderne pentru industrie si logistica exis­tente in Bucuresti, 11% reprezinta cota detinuta de Prologis.

Proiectul companiei, amplasat in zona de vest a Capitalei, pe A1, - ProLogis Park Bucharest A1, va fi alcatuit din 12 module, cu o suprafata totala de 317.000 mp, organizat ca spatiu de depozitare si distributie, la care se adauga spatii la mezaninul cladirilor, precum si birouri. In prezent, ProLogis Park Bucharest A1 cuprinde patru cladiri totalizand 108.000 de metri patrati de spatiu industrial de clasa A, certificat potrivit standardelor EPC. Anul trecut, una dintre cele mai mari tran­zac­tii cu spatii industriale (chirias Geodis Cal­berson) a vizat 20.000 mp in cadrul parcului dezvoltat de Prologis langa Bucuresti. In prezent, prin­cipalii clientii ai parcului Prologis sunt Ku­ehne+Nagel, Cargopartner, Omega Interna­tional Transport&Logistics, Geodis Calber­son, Gefco si H. Essers Logistics.

Fostii actionari primesc 60% din actiuni

Ca urmare a fuziunii, fiecare actiune comuna ProLogis a fost convertita in dreptul de a primi 0,4464 dintr-o actiune nou emisa din capitalul companiei combinate. Fiecare actiune comuna AMB va echivala cu o actiune din capitalul companiei combinate. Fostii actionari ProLogis detin aproximativ 60% din compania combinata, iar fostii actionarii AMB detin in jur de 40%. Tranzactia va crea sinergii si va conduce imediat la majorarea castigu­rilor, cu economii brute anuale estimate la apro­ximativ 80 de milioane de dolari din cos­turile generale si administrative pana la sfar­situl lui 2012, se arata in comunicatul Prologis. Compania anticipeaza ca va avea un cost de capital imbunatatit, cu o flexibilitate finan­ciara sporita, si ca acoperirea sa extinsa va ge­nera oportunitati si mai mari de crestere a veniturilor, permitandu-i in acelasi timp sa isi deserveasca mai bine clientii.

Actiunile comune ale noii companii au inceput sa fie tranzactionate la Bursa de valori din New York sub simbolul PLD, incepand cu data de 3 iunie 2011.

„Magnetul" A1

In prezent, peste 20 de parcuri mari, aflate in jurul Capitalei, ofera companiilor spatii si servicii pentru productie, depozitare si logistica. Cele mai multe sunt construite de-a lungul autostrazii A1 si in zona centurii de vest a Bucurestiului - Chemp Alpha DC, A1 Business Park, Mobexpert Logistic Centre, Otter Logistic Park, Key Logistic Center, Europolis Logistic Park, Bucharest West Industrial Park, ProLogis Logistic Park, Mercury Logistic Park, Olympian Park Chiajna, Bucharest Industrial Park.


Sursa

7 June 2011