Cele mai recente date indica faptul ca fraudele ipotecare cresc alarmant, potrivit „Wall Street Journal". Pierderile din fraudele ipotecare au crescut cu 17% anul trecut, dupa ce acestea au scazut cu 57% in 2008 si 2007.

sursa foto:http://titularidadcompartida.ning.comExplicatia este una cat se poate de simpla: escrocii au reusit sa se adapteze la noile reguli bancare, prin care creditele nu se mai pot obtine doar cu buletinul sau cu un scor de credit bun.

In 2009 au fost acordate credite de 14 miliarde de dolari, adica 0,7% din totalul imprumuturilor ipote­care din Statele Unite, prin cereri frauduloase. Totusi varful creditelor obtinute fraudulos a fost in 2006, valoarea acestora ridicandu-se in acel an la 30 de miliarde de dolari. Re­pre­zen­tantii FBI sustin ca, indiferent ce masuri s-ar lua, oamenii vor gasi mereu o modalitate de a insela. Pana la colapsul imobiliar si bancar, escrocii recrutau „persoane impu­ter­nicite" care aveau un istoric bancar bun sau curat, pentru ca, in aceasta situatie, puteau aplica pentru un credit fara buletin. Dupa ce banca vira banii pentru avans, escrocii si falsii cumparatori imparteau profitul, lasand casa sa fie executata silit, iar banca se alegea cu pierderile.

Noile metode

Dupa criza, atat bancile, cat si autoritatile au schimbat regulile pentru un imprumut ipotecar, iar cererile au inceput sa fie mai atent verificate si monitorizate. Escrocii au gasit imediat solutii pentru noile restrictii. Avand in vedere ca bancile nu mai acorda credite celor care nu au o stabilitate financiara, acestia au trecut la falsificat documente si la furat identitati pentru a obtine imprumutul. Creditele fara buletin apar­tin trecutului. Acum bancile cer con­tractul de munca, declaratia de venit, raportarea creditelor, extrase de cont si alte documente.

 Numarul de evaluari false a crescut cu 50% anul trecut, cererile false reprezinta 59% din totalul fraudelor ipotecare, iar falsi­ficarea rapoartelor pentru scorurile de credit a scazut, avand in vedere impor­tanta diminuata a acestora din urma. Pentru a fi siguri ca banca nu va observa falsurile sau ca vor obtine o evaluare buna, in multe cazuri hotii recruteaza inclusiv ofiteri de cre­dite sau alte persoane care lucreaza in ins­titutiile financiare.

 


Sursa

25 August 2010