Franţa şi Germania discută posibilitatea unei restructurări a Zonei euro, întorcându-se astfel la conceptul iniţial: state puternice, integrate economic, unde să circule aceeaşi monedă. Această noţiune iniţială a fost modificată pentru a primi Grecia în Zona euro, dar se pare că oficialii francezi şi germani regretă această decizie.

22516-zona_euro.jpgAutorităţile germane şi franceze dezbat o schimbare radicală a Uniunii Europene: formarea unei noi Zone euro, mai mici şi mai puternice, declară surse citate de Reuters. Una sau mai multe ţări ar ptuea părăsi Zona euro, rămânând astfel un grup compact de state, cu o integrare economică mai solidă, în ceea ce priveşte strategia fiscală şi politica impozitelor.

Această teorie pare să fie confirmată indirect de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a ţinut un discurs studenţilor din Strasbourg despre o Europă cu două viteze, deoarece în Zona euro lucrurile „se mişcă" mai repede decât în celelalte state ale Uniunii Europene. Mai mult decât atât, în opinia preşedintelui francez, o astfel de Europă este singurul model pentru viitor.

Modificarea structurii actuale a Zonei euro este, deocamdată, doar o discuţie teoretică. Încă nu s-a ajuns la detalii tehnice sau operaţionale, a declarat un oficial al Uniunii Europene. În acelaşi timp, un reprezentant al guvernului francez susţine că nici măcar nu există vreun proiect în această privinţă.

„Franţa şi Germania au avut consultări intense pe această temă în ultimele luni, la toate nivelurile. Trebuie să acţionăm cu mare atenţie, dar adevărul este că trebuie să stabilim exact lista celor care nu vor să facă parte din club şi a celor care nu pot face parte din el. Făcând acest exerciţiu, vom fi foarte serioşi în privinţa criteriilor ce vor fi folosite ca puncte de reper pentru integrarea şi adoptarea politicilor economice. Încă îi puteţi spune euro, dar vor fi mai puţine ţări", a declarat un oficial al Uniunii Europene, citat de Reuters.

„Ar putea fi sfârșitul Europei, așa cum o știm noi”

Secretomania unor astfel de dictuţii se poate datora faptului că multe state europene s-ar opune unei astfel de strategii, ce nu ar putea fi adoptată fără susţinerea lor. Orice modificare a tratatelor trebuie să fie cu acordul tuturor ţărilor membre, chiar dacă integrarea europeană a fost stimulată puternic de motorul franco-german. 

„O decizie ca aceasta ar retrasa harta din punct de vedere geopolitic şi ar da naştere la nenumărate tensiuni. Ar putea chiar să fie sfârşitul Europei, aşa cum o ştim noi", a declarat un diplomat UE, citat de Reuters.

La Berlin, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a atras atenţia asupra costurilor economice pe care le-ar ridica o separare a ţărilor din Zona euro. Acesta a subliniat că nici măcar Germania nu ar suporta uşor o asemenea decizie, deoarece PIB-ul s-ar contracta, iar peste un milion de locuri de muncă ar fi pierdute.

„Nu poate fi pace şi prosperitate în nordul sau vestul Europei, dacă nu este linişte în sud sau în est", a spus preşedintele Comisiei Europene.

Barroso a mai adăugat ca integrarea politicii economice nu ar trebui să creeze noi probleme şi diviziuni între membrii Uniunii Europene. 

CITEŞTE: Panică în Grecia: 5 miliarde euro retraşi de la bănci într-o săptămână


10 November 2011