Anul trecut a scăzut drastic numărul de tranzacţii din retail, în situaţia în care condiţiile de creditare au rămas prohibitive.

Franţa: dublarea investiţiilor în retailCu toate acestea, potrivit celui mai recent raport al CB Richard Ellis, contractele din retail figurează printre cele mai importante tranzacţii imobiliare din Europa în 2008, printre acestea numărându-se şi două din cele patru investiţii de peste un miliard de euro.

Ceea ce nu e de mirare, căci anul trecut cum apărea o afacere bună la orizont, investitorii făceau ce făceau şi semnau contractul. Se pare că investitorii sunt încă pregătiţi să cumpere, din simplul motiv că pe o piaţă puternică nu şi-ar permite să achiziţioneze aceste lucruri. Iar în această situaţie, este foarte posibil ca proprietăţile de calitate din industria de retail să surclaseze alte sectoare imobiliare.

Cu toate că în 2008 investiţiile din retail au scăzut cu 45% la nivel european, activitatea din sectorul de retail internaţional a dus-o binişor, cuprinzând mai mult de 50% din totalul tranzacţiilor.

 Şi piaţa investiţiilor în centre comerciale şi-a menţinut anul trecut statutul internaţional, 66% din tranzacţii fiind realizate de către străini, cu 2% mai mult faţă de 2007. Cei mai activi investitori au fost britanicii, francezii, olandezii şi americanii, aceştia încheind 56% din totalul tranzacţiilor internaţionale.

Cea mai importantă schimbare în topul investitorilor în 2008 a fost reducerea activităţii irlandezilor, care au fost înlocuiţi de francezi. Aceştia şi-au extins valoarea achiziţiilor în sectorul de retail de la 1,2 miliarde de euro în 2007 la 2,7 miliarde de euro în 2008. 

În ciuda scăderii valorii tranzacţiilor din retail la nivel european, anumite ţări s-au menţinut pe plus în acest sector. Este cazul Rusiei, al Danemarcei şi al Olandei, unde s-au înregistrat creşteri de până la 70%.

12 March 2009