Dobânzile practicate de băncile din România sunt relativ mari. Aprecierea vine din partea şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks. Acesta a mai declarat că se aşteaptă ca ratele dobânzilor să continue să scadă.

21929-f.jpgRatele dobânzilor au scăzut în ultimii doi ani şi jumătate. Sunt mai mici ca înainte, deci există o îmbunătăţire, dar rata dobânzii depinde de câţiva parametri. (...) În timp, mă aştept ca ratele dobânzilor să continue să scadă, este adevărat că sunt încă relativ mari comparativ cu alte perioade", a precizat Jeffrey Franks pentru ProTV.

Un factor important care afectează rata dobânzii se referă la politica BNR, iar un altul este legat de prima de risc.

După cum s-a văzut, BNR a scăzut rata dobânzii de referinţă. Este o reduce mică, dar un semnal că inflaţia este sub control, că încep să fie mai siguri. Iar dacă inflaţia este sub control, trebuie să ne aşteptăm şi la alte reduceri. În ultimii doi ani, România a fost percepută ca fiind mai puţin riscantă, dar, ca urmare a incertitudinii din Europa, a crescut prima de risc pentru toate ţările europene, astfel că a crescut şi costul banilor", a completat Franks.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis recent reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, începând cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politică monetar.


14 November 2011