Ansamblurile fratilor Negoita au iscat cele mai multe comentarii din partea potentialilor clienti si a proprietarilor.

14982-bloc-noi1.jpgIn conditiile in care agentii imobiliari sunt deseori nestiutori in ceea ce priveste dezvaluirea viciilor ascunse ale unei proprietati, iar site-urile dezvoltatorilor imobiliari nu prezinta decat imagini si promisiuni frumoase, forumurile imobiliare sunt singurele care satisfac nevoia de informare a cumparatorului de case . Pana la urma, in materie de case , vanzarea „din gura in gura", cea mai veche si raspandita cale de marketing rezidential, continua sa fie dominanta si in secolul al XXI-lea.

Forumurile dedicate ansam­blu­ri­lor rezidentiale gazduite pe diferite por­taluri au, evident, anumite limitari dic­tate in primul rand de calitatea con- ­tri­butorilor, care sunt persoane par­ticulare. Totusi, valoarea infor­ma­tiilor vehiculate de forumuri este mult mai importanta pentru un potential cum­parator, care poate astfel sa afle ama­nunte ce de obicei „scapa" vanz­a­torilor sau brokerilor imobiliari. La o pri­ma trecere in revista a celui mai vizi­tat portal cu pagini dedicate pro­ble­maticii reziden­tiale - forum.softpedia.com - observam ca topi­curile dedicate anu­mi­tori ansam­bluri rezidentiale au ge­nerat pana la 7.000 de comentarii (vezi tabel). Cu peste 17,2 milioane de afi­sari si 2,7 milioane de vizitatori unici in octombrie 2010, po­tri­vit SATI, por­talul forum.softpe­dia.com este in pre­zent cel mai traficat site de discutii din tara.

Cele mai comentate ansambluri

Lista ansamblurilor rezidentiale care au iscat cele mai multe comen­tarii sau critici este dominata de proiectele realizate de catre Domus Stil, Confort City si Confort Park, ur­mate de scandalosul complex Pla­no­ra­ma, dar si de ansamblurile Pri­ma­vara Residence si Militari Residence din vestul Capi­talei. In ordinea des­cres­catoare se afla proiectele Gloria de la Jilava, Rasarit de Soare din Titan si Car­tierul Latin din Prelungirea Ghen­cea. Se gasesc infor­matii mai mult sau mai putin relevante despre peste 150 de proiecte imo­biliare, de la mari ansambluri reziden­tiale cu mii de locuinte pana la blocuri cu 20-40 de apartamente.

Astfel, daca vrei sa afli pretul unei lo­cuinte intr-un ansamblu rezidential (in­formatia fiind de negasit pe site-ul ofi­cial) si nu doresti ca inboxul tau de e-mail sa devina capat de linie pentru spamuri, dai o tura pe forumurile dedicate ansamblurilor rezidentiale. Aici gasesti colectii de informatii pri­vind preturi, locatie, vecinatati (bune si proaste), accesul si dotarea cu in­fra­structura sociala a zonei, chiar si sfa­turi utile privind negocierea con­­tractului, evitarea capcanelor si a clau­zelor abuzive din contracte etc. Chiar si chestionare pentru proprietari pri­vind gradul de satisfactie fata de an­samblul in care locuinesc. Unele teme, cum ar fi cele dedicate problemelor pri­vind intretinerea sau clauzele con­tractuale abuzive, au primit categorie de topic separat, putand fi urmarite si in afara discutiilor dedicate unui anumit ansamblu rezidential.

Intretinerea care frige la buzunare

Tema intretinerii in ansamblurile noi a devenit foarte „populara" in ulti­mii doi ani, perioada in care multe an­sambluri rezidentiale noi au inceput sa fie locuite. Dezvoltatorii au profitat de pozitia de dictat si au impus, cel putin pana la constituirea asociatiei de pro­prietari, plata unor facturi exage­rate pen­tru intretinere si administrare. Prac­tic, in foarte multe cazuri, banala plata a intretinerii a fost transformata intr-o alta forma de afacere. Uneori proprietarii au ramas neputinciosi in fata dezvoltato­ru­lui chiar si dupa infiin­tarea asociatiei de proprietari, developerul avand ulti­mul cuvant in vir­tutea si a faptului ca inca mai este proprietarul majoritatii locuintelor. Calcu­lul tehnic este simplu. Costul se imparte la numarul total de mp, fiecare proprietar platind cota care-i revine. Sme­cheria intervenea la fixa­rea bazei de cal­cul, care era stabilita tot de catre dez­voltator, acesta con­tro­land di­rect sau indirect firma insar­cinata cu admi­nis­tra­rea. De aceea, asa cum ob­serva unii co­men­tatori, pretul foarte mare cerut de firma de admi­nis­trare este o forma prin care pro­prietarul locuin­telor nevandute finan­ta intretinerea acestora.

„Morala" care se desprinde din discutiile celor patiti este ca, daca va pregatiti sa fiti proaspat proprietar al unei locuinte noi, trebuie sa stiti ca rata la banca, achitata pentru cum­pa­rarea imobilului (daca e cazul), nu este sin­gura cheltuiala lunara. La aceasta se adauga costurile de intretinere si admi­nistrare care pot dezechilibra se­rios bugetul unui „beneficiar" de cre­dit ipotecar. De regula, pe langa supr­afata neta a imobilului, pro­prie­ta­rul achita lunar si intretinerea spa­tiilor comune din complex. Facilitatile suplimentare gen gradina, lifturi, spatii de joaca, curatenie, paza, piscina sau alte dotari sociale trebuie intre­ti­nute. Daca avem un complex destinat cla­sei medii, cu finisaje medii, la un pret de 800-900 euro/mp, dar dez­vol­tatorul ii adauga facilitatile unui pro­iect de lux, ceea ce obtinem este un nu­mar mare de proprietari, majo­ritatea debitori la o institutie ban­cara, care ar putea sa nu mai faca fata cheltuielilor lunare. In general, daca vorbim despre un proiect care bene­ficiaza doar de strictul necesar, fara piscina si alte minunatii care ne fac viata mai frumoasa, locatarii vor plati lunar la intretinere sume similare acelora dintr-un bloc vechi. Totusi, comparand un apartament nou cu un apartament vechi cu aceeasi su­pra­fata, utilitatile sunt mai ieftine in unul nou. Acolo unde nu sunt, inseamna ca exista o problema.


Sursa

11 November 2010