Fondurile pentru programul "Casa Verde" au fost aproape epuizate în Arad, după ce au fost depuse peste 450 de dosare de finanţare, însumând 2,7 milioane de lei, astfel că în judeţ mai există finanţare pentru cel mult 20 de dosare, informează Mediafax.

15426-155231-153328-nou1.jpgPotrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Arad, până luni au fost depuse 452 de cereri de finanţare prin programul "Casa Verde", fiind solicitată suma de 2,7 milioane de lei, din aproximativ 2,8 milioane de lei disponibili în judeţ.

"Am avut deja o suplimentare de fonduri de 500.000 de lei, în luna septembrie, pentru că exista un număr mai mare de dosare depuse decât suma disponibilă. În prezent, mai putem finanţa cel mult 20 de dosare, astfel că programul este aproape de final în judeţ", a declarat Radu Suciu, responsabil de program în cadrul APM Arad.

Conform sursei citate, foarte puţine cereri din cele depuse au fost respinse de la finanţare, iar pentru câteva zeci s-a finalizat procedura de aprobare, astfel că solicitanţii şi-au depus dosarele de decontare.

În judeţul Arad, 85 la sută dintre solicitanţii de fonduri guvernamentale şi-au instalat panouri solare pentru apă caldă menajeră, iar restul şi-au instalat centrale termice, pompe de căldură sau panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice.

Programul "Casa Verde" a început la 1 iulie, dată de la care proprietarii de case îşi pot deschide dosarul în baza căruia, după finalizarea lucrării, pot beneficia de subvenţiile de la stat pentru completarea sistemelor de încălzire tradiţionale cu unele ecologice.

Scopul programului "Casa Verde" este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, prin instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului de Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei.


Sursa

30 November 2010