Proprietarii de imobile care au in­tam­pinat dificultati financiare au luat in calcul posibilitatea stabilirii unor parte­neriate de tip joint-venture sau vanzarea proiectelor.

Totusi, desi multi s-au con­fruntat cu o serie de dificultati, oferta de produse investitio- nale nu a fost in mod semnificativ completata de proprietati de tip «distressed» (in dificultate) asa cum initial se anticipase, deoarece aceste proprietati nu au fost promovate, iar institutiile finantatoare nu doresc ini­tierea procedurilor de executare silita, potrivit concluziilor unui raport de piata realizat de BNP Paribas Real Estate.

Efectele crizei globale economice si fi­nanciare, precum si scaderea accentuata a activitatii economice interne au fortat investitorii sa actioneze cu precautie ma­xima pe piata de investitii din Romania.

Astfel, in primul semestru al acestui an nu s-a finalizat nicio tranzactie majora, principala cauza a acestei stari de fapt fiind discrepanta dintre calitatea pro­prietatilor disponibile pe piata, astep­tarile proprietarilor si strategia de in­vestitii aplicata de fondurile opor­tuniste.

Oferta de produse investitionale disponibile nu a inregistrat semne in­cu­rajatoare, avand in vedere ca proprietarii care detin imobile generatoare de veni­turi cu o rata mare de ocupare nu au fost dispusi sa le vanda in conditiile nefa­vorabile de piata.

Sursa

11 November 2009