Fondul britanic de investiţii Tri Investments intenţionează să-şi lichideze, în doi ani, toate proprietăţile rezidenţiale pe care le deţine în România, din cauza performanţelor slabe, potrivit portalului WhatInvestment.co.uk.

Astfel, fondul a anunţat că va retrage vehicolul investiţional România European Residential Property Fund, afectat puternic de lipsa de lichidităţi şi de accesul dificil la credite ipotecare.

România European Residential Property a avut rezultate foarte slabe în ultimii trei ani, înregistrând, la 26 martie 2010, o pierdere de 599 de lire sterline pentru 1.000 de lire sterline investite. Fondul a fost conceput pentru a beneficia de avantajele creşterii economice şi a asigura o rată de profit de 10%.

Tri Investments deţine în România un portofoliu format din 140 de locuinţe împărţite în două ansambluri distincte. Fondul a achiziţionat în septembrie 2009, contra sumei de 15,5 mil. euro, 69 de locuinţe din cadrul proiectului Perla Residence din Pipera care cuprinde în total 82 de apartamente. Ultima achiziţie a companiei a fost încheiată în decembrie 2009 şi a vizat 69 de apartamente în cadrul Eminescu View. Tranzacţia a fost perfectată pentru suma de 11,5 mil. euro.

România nu-şi va reveni din problemele fiscale în viitorul apropiat

Activitatea fondului în România a scăzut de la vânzarea a cinci proprietăţi pe săptămână la una în perioada 2006-2009, a afirmat Christopher Finch, director general al Tri Investments şi director autorizat al România European Residential Property.

"Viziunea noastră este că România nu-şi va reveni din problemele fiscale în viitorul apropiat. Strategia noastră este de a ieşi treptat de pe piaţa românească. Având în vedere că fondul nu se confruntă cu presiuni de plată, dar şi obligaţiile noastre de a proteja capitalul investitorilor, ne va lua, probabil, un an sau doi să părăsim România", a spus el.

Fondul a evitat răscumpărarea participaţiilor investitorilor la scară largă în ultimii doi ani, spre deosebire de alte fonduri rivale, a spus Finch.



Sursa

15 April 2010