Fondul de Garantare a primit până la mijlocul lunii septembrie solicitări de garantare pentru "Prima Casă" în valoare de circa 125 milioane euro, din plafonul prevăzut de stat, de 1 miliard euro, şi estimează că are fonduri pentru încă zece luni.

"S-a zvonit că programul Prima Casă va fi oprit după alegerile prezidenţiale. Pot să vă asigur că mai avem bani pentru încă zece luni, dacă se continuă în ritmul de până acum", a afirmat Vasile Coman, director coordonator în cadrul Fondului de Garantare.

Până în prezent au fost analizate, soluţionate favorabil şi transmise băncilor decizii şi contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari, după primele două luni de la demararea programului, notează NewsIn. Totodată, 656 de dosare se află la Fond în fază de procesare.

Pe de altă parte, FNGCIMM a returnat băncilor 314 dosare incomplete sau care conţineau erori.

Din dosarele restituite băncilor, Fondul a primit înapoi, cu completări, 107 dosare.

În acelaşi timp, ponderea dosarelor respinse în primă fază era de 15-16%, însă după întâlnirea pe care Fondul a avut-o recent cu bancherii, ponderea dosarelor incomplete restituite a scăzut la 2-3%, nivel pe care reprezentanţii FNGCIMM în consideră rezonabil.

Două treimi din solicitările de credit sunt pentru locuinţe din Capitală

Cele mai multe solicitări pentru "Prima Casă" sunt în Bucureşti sau Ilfov, restul în provincie, iar circa trei sferturi dintre acestea sunt mai vechi de 2008, a anunţat Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

"Circa 69% din locuinţele pentru care s-au solicitat credite sunt din Bucureşti sau Ilfov, restul din toate judeţele ţării, cele mai multe în Cluj, Timiş, Constanţa. Totodată, 58% sunt locuinţe cu una sau două camere", a declarat Vasile Coman, director coordonator în cadrul FNGCIMM.

 

Valoarea achiziţiei este, în cele mai multe cazuri, între 30.000 şi 85.000 de euro, existând însă şi circa 45 de cereri pentru locuinţe mai scumpe de 85.000 de euro, pentru care diferenţa de preţ faţă de creditul maxim contractat a fost plătită ca avans de către beneficiar, scrie NewsIn.

Jumătate (circa 1.000) din solicitările de garantare primite de Fondul de Garantare sunt pentru credite acordate de BRD, instituţie care a acordat şi primul credit prin "Prima Casă". Pe locul doi se află BCR cu 22% din totalul de cereri, urmată de Banca Transilvania cu circa 10% şi de Alpha Bank cu 7%.

Singura instituţie financiară care a dat credite în lei este CEC Bank, majoritatea împrumuturilor fiind luate în valută. Valoarea medie a creditelor acordate este de 42.230 euro.

 

 

16 September 2009