Fond de ten pe obrazul urit al Bucurestiului

 Cotidianul - 04.12.2006
In citiva ani, Capitala va arata cu totul altfel. Zone industriale se vor transforma in ansambluri rezidentiale sau de birouri. Periferia va deveni o zona in care constructiile noi vor lua fata blocurilor vechi.

Proiecte rezidentialePana la sfirsitul anului 2005, pe piata imobiliara erau anuntate doar trei proiecte de complexuri rezidentiale. In prima jumatate a anului 2006, situatia s-a schimbat radical. Investitorii au simtit ca actuala criza de locuinte poate aduce un profit considerabil si au lansat, pina la 30 iunie 2006, nu mai putin de 11 proiecte rezidentiale, fiecare cu cel putin 200 de unitati locative. Primele zone vizate sint cartierele semicentrale, unde s-au mai gasit terenuri disponibile. Interesant este faptul ca s-a optat pentru blocuri cu regim mare de inaltime, asta si pentru ca au crescut preturile terenurilor, iar acest gen de investitie aduce un profit considerabil si permite, pe de alta parte, practicarea unor preturi care sa atraga o baza mai mare de clienti. In interiorul vechilor cartiere vor lua nastere noi minicartiere, in care proprietarii de apartamente vor avea la dispozitie tot ceea ce au nevoie: magazine, supermarketuri, locuri de parcare, parculete.

Cifrele vorbesc

Conform celui mai recent studiu de piata realizat de compania Colliers, „majoritatea proiectelor de apartamente in curs de dezvoltare din Bucuresti au peste 200 de unitati si sint localizate in diferite cartiere ale Capitalei. Daca la inceputul anului existau la vinzare doar trei proiecte de mari dimensiuni, la sfirsitul lunii iunie, oferta a ajuns la 11 ansambluri rezidentiale, insumind 8.800 de unitati noi“.

Pentru a doua jumatate a anului 2006, proiectele rezidentiale noi vor aduce o crestere a ofertei cu inca 8.000 de apartamente. „S-a anuntat lansarea a 10 noi proiecte pina la sfirsitul anului. Acestea vor spori oferta de apartamente noi cu peste 3.000 de unitati in prima faza a constructiei, iar la livrarea integrala, ele vor insuma aproape 8.000 de unitati“, se anunta in acelasi studiu. Majoritatea acestor proiecte au fost anuntate ca oferta pentru clasa medie, cu preturi de 950-1.600 de euro/mp fara TVA.

Zonele preferate

In numeroase cartiere bucurestene se construieste. Titan, Colentina, Militari si Grozavesti sint doar citeva exemple. „Lumea isi doreste sa stea cit mai central sau in zona de nord, insa aici nu mai sint terenuri, cartierele devenind astfel foarte interesante. Dezvoltatorii au gasit fabrici vechi sau institute pe care le-au demolat si au dat alte destinatii terenurilor“, spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului vanzari rezidentiale al companiei Regatta. „Cred ca majoritatea locatiilor industriale, de o parte si de alta a Strazii Progresului, vor fi intr-un termen mediu convertite in dezvoltari rezidentiale, de retail sau dezvoltari de cladiri de birouri“, spune Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul unei companii imobiliare.

Aer nou in Colentina

Primul proiect lansat in Colentina a fost Planorama. Situat in zona Doamna Ghica, complexul rezidential Planorama va fi compus din patru cladiri turn, cu cite 15 etaje. Vor fi 1.104 apartamente. Complexul va fi inchis traficului rutier, accesul catre cele aproximativ 700 de locuri din parcajul subteran facindu-se direct din strada. Investitia ajunge la aproximativ 60 de milioane de euro. Tot in aceeasi zona se va construi ansamblul Rose Garden, o investitie de aproximativ 80 de milioane de euro. Blocurile se vor construi pe locul in care s-a aflat intreprinderea Suveica. Ansamblul Rose Garden include 908 apartamente in 11 cladiri, cu un nivel de inaltime P+9 etaje sau P+11 etaje. Pe linga acestea, complexul va avea 3.000 mp de spatii comerciale, precum si 1.110 de locuri de parcare subterane si supraterane, spatii verzi si locuri de joaca pentru copii. Locurile de parcare pot fi cumparate pentru 9.000 de euro plus TVA, in parcajul subteran, si cu 4.000 de euro plus TVA, cele din parcajul de suprafata.

Articol integral in Cotidianul

Valentin Baesu
Cotidianul
 

4 decembrie 2006