Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) solicită băncilor să ia măsuri, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor vulnerabili în această perioadă. Recomandările FNGCIMM vin în contextul pandemiei de COVID-19.

43018-fngcimm.jpg„Finanțatorii parteneri sunt invitați să dea dovadă de flexibilitate în relația cu beneficiarii programului Prima Casă oferindu-le soluții de rescadențare a ratelor din credit, amânare la plată sau suspendarea plătiții ratelor, cu oferirea de perioade de grație de până la 3 luni”, preciează FNGCIMM într-un comunicat de presă.

În acest fel, persoanele care și-au cumpărat locuințe prin programul Prima casă și cărora în prezent le este imposibil să își achite ratele nu vor înregistra restanțeși va fi evitată executarea garanțiilor.

Totodată, FNGCIMM a anunțat că „va da dovadă de aceeași flexibilitate în privința extinderii perioadei de valabilitate a garanțiilor acordate în cadrul Programului Prima casă și a creditelor acordate IMM”.

„Precizăm că sunt în lucru măsuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima Casă și sunt analizate posibile intervenții legislative efectuate asupra HG 717/2009 și legislației terțiare incidente programului. De asemenea, se fac eforturi la nivel instituțional pentru identificarea și implementarea măsurilor menite să preîntâmpine executarea garanțiilor acordate în cadrul programului Prima Casă”, a anunțat FNGCIMM.

Astfel, dacă perioada de valabilitate a garanțiilor este mai mică decât limita maximă de 360 de luni, amânarea la plată a ratelor poate fi implementă fără modificări legislative și fără a fi necesară încheierea unui act adițional la contractul de garantare.

Măsuri pentru reducerea impactului COVID-19 asupra mediului de afaceri

„În ceea ce privește prelungirea valabilității garanțiilor acordate în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii peste scadența finală a creditului garantat, aceasta se va modifica de la 30 zile la 90 zile, fără percepere de comision de garantare pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Intervalul de referință cuprinde o perioadă de 60 de zile calendaristice începând cu data de 17.03.2020 până la data de 16.05.2020, perioada de prelungire tehnică fiind acordată tuturor finanțatorilor cu care sunt semnate convenții de finanțare-garantare”, precizează FNGCIMM.

Potrivit comunicatului emis de FNGCIMM, garanțiile care fac obiectul prelungirii tehnice sunt garanții emise de FNGCIMM SA IFN din surse proprii, în favoarea băncilor finanțatoare, a căror perioada de valabilitate expiră în intervalul de referinta menționat anterior. Pentru perioada de prelungire tehnică, FNGCIMM SA IFN nu percepe comision de garantare.

De asemenea, termenul de transmitere a documentelor necesare completării dosarelor cererilor de plată a fost prelungit de la 60 de zile calendaristice la 120 de zile calendaristice, pentru toate cererile de plată inregistrate la FNGCIMM până la data de referință și/sau intrate în intervalul de referință.

 

26 March 2020