Țările în curs de dezvoltare vor avea de suferit de pe urma măsurilor lansate de statele dezvoltate pentru a-şi relansa economiile, atenţionează Christine Lagarde, şeful FMI. În schimb, preşedinţii celor mai puternice bănci centrale din lume contrazic aceste teorii. Deşi există opinii complet diferite despre controlarea fluxurilor de capital, deşi ar putea  fi inevitabile dezacordurile cu privire la politicile monetare, toate naţiunile au ca interes menţinerea stabilităţii financiare globale, subliniază oficialul FMI.

26807-christine_lagarde.jpgChristine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, avertizează că relaxarea politicilor monetare în statele dezvoltate ar putea cauza supraîncălzirea economiilor emergente, intensificând temerile privind o posibilă bulă a activelor. Oficialul FMI a subliniat că această tendinţă este accentuată de dobânzile ridicate din principalele puteri emergente.

„Relaxarea politicilor monetare din ţările dezvoltate ar putea alimenta un flux de capital speculativ către economiile emergente", a declarat Christine Lagarde la încheierea reuniunii anuale a FMI şi a Băncii Mondiale de la Tokyo.

Dolarul a scăzut în ultimul trimestru datorită acţiunilor băncii centrale a SUA, care a lansat un program agresiv de stimulare a economiei americane. Ben Bernanke, preşedintele Sistemului Federal de Rezervă, a anunţat că vor fi pompaţi lunar circa 40 miliarde dolari în economia SUA, până când va avea loc o redresare susţinută pe piaţa muncii. De asemenea, şi Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei au injectat lichidităţi masive şi au redus puternic dobânzile cheie, ca măsură împotriva încetinirii creşterii economice.

Majoritatea analiştilor susţin că astfel de măsuri destabilizează economiile ţărilor în curs de dezvoltare, prin atragerea fluxurillor speculative şi apreciarea artificială a monedelor lor, în detrimentul exporturilor. Teoria este susţinută şi de directorul general FMI, care consideră că astfel de măsuri „pot restrânge capacitatea acestor economii de a absorbi posibile fluxuri mari de capital, conducând la o supraîncălzire, la formarea unor bule financiare şi la apariţia unor dezechilibre financiare".

Cu toate acestea, preşedintele băncii centrale americane respinge teoriile conform cărora relaxarea măsurilor de austeritate din statele dezvoltate este motivul pentru care economiile emergente sunt înecate de uriaşe fluxuri de capital. Acesta consideră că „legăturile dintre politicile monetare ale economiilor avansate şi fluxurile internaţionale de capital sunt mai slabe decât se susţine”.

CITEȘTE ȘI: România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters

 

15 October 2012