Sute de oameni vor fi disponibilizaţi în perioada imediat următoare. În urma ultimei misiuni de evaluare, Fondul Monetar Internaţional (FMI) are noi cerinţe ce vizează companiile naţionale cu pierderi de zeci de milioane de euro. TAROM, Poşta Română şi Compania Naţională a Huilei sunt companii care vor vedea mari schimbări şi în 2012.

23397-franks-fmi_b.jpgTAROM trebuie să renunţe la o aeronavă Boeing închiriată în urmă cu patru ani sau să renegocieze o chirie mai mică. În plus, compania naţională de transport aerian trebuie să îşi revizuiască rutele de călătorie, flota de aeronave şi structura de organizare, pentru a reduce masiv cheltuielile, anunţă Mediafax. Aceste cerinţe ale Fondului Monetar Internaţional vin în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

Pentru a reduce costurile anuale, TAROM a închiriat, la sfârşitul anului 2008, trei aeronave Boeing 737-800 Next Generation, pentru o perioadă de cinci ani. Conform declaraţiilor oficialilor, modelul avea un consum cu până la 50% mai redus faţă de avioanele din flota existentă, astfel că economiile anuale ar fi crescut cu până la 27 milioane euro. Operatorul aerian avea în plan să îşi crească cota de piaţă, prin formarea unei flote de 30 de aeronave noi, până în 2012. Dar planul nu a funcţionat, compania a fost obligată să reducă masiv cheltuielile, astfel că a restituit deja două dintre cele trei aeronave, înainte ca perioada de închiriere să expire.

O altă condiţie prevedea ca, până la sfârşitul lui 2011, Guvernul să vândă pe Bursă un pachet de 20% din acţiunile TAROM, urmând ca, la momentul potrivit, să cedeze controlul companiei. FMI a consimţit ca termenul de vânzare să fie prelungit, până la sfârşitul lunii iunie.

  • În 2011, TAROM a redus pagubele cu 24% faţă de 2010 – de la peste 76 milioane euro la aproape 58 milioane euro
  • Pentru 2012, TAROM estimează pierderi în valoare de 43 milioane euro
  • În 2013, deficitul va scădea la 28 milioane euro
  • În 2014, pierderile se vor rezuma la aproape 14 milioane euro

TAROM este pe lista companiilor monitorizate prin acordul cu FMI, dar şi printre primele companii care vor avea manager privat. Conform Băncii Mondiale, pierderile acumulate de TAROM depăşesc 37.000 euro/angajat.

Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, nici Poşta Română nu scapă de reduceri de cheltuieli

Poşta Română trebuie să reducă atât numărul de angajaţi, cât şi numărul de oficii poştale. Guvernul a promis FMI că, până la sfârşitul lunii martie, vor fi disponibilizaţi cel puţin 600 de angajaţi şi vor fi închise 135 de oficii poştale. În prezent, circa 35.000 români sunt angajaţi ai Poştei Române.

În schimb, FMI a fost de acord să prelungească, până la sfârşitul lunii iunie, perioada în care Guvernul trebuie să găsească un investitor dispus să preia cel puţin 20% din acţiuni la Poşta Română. Investitorului i se va mai acorda şi dreptul de a propune o echipă de management a companiei pe o perioadă de minimum 10 ani. Potrivit datelor oficiale, reprezentanţi ai operatorilor naţionali poştali din Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Suedia şi Italia şi-au manifestat deja interesul pentru a deveni acţionari ai Poştei Române.

Compania Naţională Poşta Română a avut, în 2010, un deficit de 29 milioane euro şi este controlată de Ministerul Comunicaţiilor (75% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (25% din acţiuni).

Guvernul trebuie să înceapă formalităţile de lichidare a Companiei Naţională a Huilei

Până la sfârşitul lunii septembrie, Guvernul trebuie să demareze procedurile de lichidare a Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Conform înţelegerii cu FMI, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să preia, în următoarele două săptămâni, activele neviabile ale CNH, iar minele viabile „vor fi oferite printr-un proces de licitaţie” deschis şi transparent.

Anul trecut, Guvernul şi FMI au convenit ca active ale exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani să fie transferate către ANAF, prin executare silită. Până în anul 2018, activele preluate de ANAF urmează să fie transferate la Ministerul Economiei şi apoi închise.

Minele viabile ale CNH vor fi incluse în Complexul Energetic Hunedoara, iar acesta, alături de Complexul Energetic Oltenia, vor fi privatizate până la sfârşitul acestui an, conform înţelegerii cu FMI de anul trecut.

CITEŞTE ŞI: Se schimbă regulile pentru Prima Casă 4. Ministerul de Finanţe pregăteşte noi condiţii de creditare


 

13 February 2012