Inchirierea apartamentelor se face prin spatele Fiscului

Fiscul, pagubit cu milioane de euro din chirii la negruChiar daca piata imobiliara autohtona se afla in prezent pe un trend descendent din cauza crizei financiare mondiale, nu acelasi lucru se poate spune despre piata neagra a chiriilor din sectorul rezidential care, potrivit analistilor, la nivelul Bucurestiului inregistreaza aproximativ doua treimi din totalul imobilelor inchiriate.

Practica inchirierii la negru a locuintelor, fara ca proprietarul sa inregistreze vreun contract in acest sens la Administratia Fiscala, este una veche si greu de oprit, iar autoritatile nu au inca un cadru legal solid pentru eradicarea fenomenului. Astfel, pus in imposibilitatea de a colecta impozitul pe profit de 16% din inchirierile imobiliare, statul roman accepta si astazi pierderi anuale de milioane de euro.

Sub 10% din valoarea pietei

Pentru a inchiria o garsoniera sau un apartament cu doua sau mai multe camere, atat proprietarul, cat si chiriasul aleg tacit varianta inchirierii, contractul dintre cei doi fiind realizat doar sub forma intelegerii verbale. O astfel de practica intra in registrul asa-numitei piete negre a chiriilor, care pagubeste anual statul roman cu cateva milioane de euro. Un alt fenomen des intalnit in piata imobiliara si denumit ca fiind in zona gri a businessului inchirierilor il reprezinta contractul mascat.

Chiar daca acesta este inregistrat la Administratia Fiscala el este parafat, cu intelegerea partilor, la o suma de multe ori chiar si cu sub 10% din valoarea reala a platii chiriei.

Evaziunea „legala", greu de ucis

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, pana la jumatatea lunii aprilie a fost inregistrat un numar de 88.955 de contracte de inchiriere, dintre care 64.617 apartin persoanelor fizice, restul de 24.338 de contracte fiind detinute de persoane juridice. „La o chirie medie anuala de 5.000 de euro, cat se percepe pentru un apartament, si raportandu-ne la piata neagra, dar si la cea gri, statul pierde anual milioane de euro", spune managerul companiei  Look Imobiliare, Dragos Teodorescu.

El considera ca posibilitatile de eradicare a acestei evaziuni „legale" sunt aproape nule, autoritatile statului neavand un corp de control indrituit si specializat in verificarea imobilelor inchiriate. „Intre proprietar si chirias exista o intelegere tacita si este greu de verificat fiecare imobil in parte", spune Teodorescu. Potrivit acestuia, singura solutie de reglementare a pietei chiriilor ar fi „o colaborare stransa intre administratiile fiscale si Departamentul de evidenta a populatiei, care recent a trecut in subordinea primariilor, si astfel se va putea face o verificare atenta a persoanelor care detin  viza de flotant sau care si-au facut mutatie in orasul respectiv".

Fiscul ameninta, proprietarii se fac rude cu chiriasii

In acest context al evaziunii fiscale generate prin nedeclararea contractelor la Administratiile Fiscale, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), George Dragos Bogdan, sustine ca statul va lua o atitudine serioasa si va recurge la o intensificare a controalelor si pe aceasta plaja economica. „Fiscul si-a propus pentru acest an intensificarea controalelor la persoanele fizice privind veniturile acestora, astfel ca o parte din aceste controale vizeaza si domeniul inchirierii imobilelor", a declarat pentru „Financiarul" vicepresedintele ANAF.

 El a tinut sa mentioneze faptul ca „aceste controale sunt efectuate in baza sesizarilor primite de la organele de Politie, alte institutii sau a sesizarilor primite de la persoane fizice". Ca va reusi sau nu ANAF sa stopeze acest fenomen evazionist este greu de crezut, in conditiile in care proprietarii imobilelor scoase pe piata inchirierilor si-au pregatit deja zeci de alibiuri.

4 May 2009