Cora a cumpărat activele Hidromecanica SA pentru 54 mil. lei

Francezii au oferit 54 de milioane de lei pentru 40.000 de metri pătraţi, adică 325 de euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care înainte de apariţia crizei media preţurilor era în zona amintită de 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Compania Provera Rom SRL Bucureşti a cumpărat, la sfârşitul săptămânii trecute, activele din Centrul Civic al municipiului Braşov care aparţineau Hidromecanica SA Braşov. Terenul de 40.000 de metri pătraţi cu construcţii pe care s-a aflat Hidromecanica Braşov, până în urmă cu doi ani, a fost vândut cu preţul de 54,080 de milioane de lei, aproximativ 13 milioane de euro, licitaţia fiind organizată de Administraţia Contribuabili mijlocii din cadrul Fiscului braşovean. Lucian Voinescu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, ne-a declarat că "aceasta este cea mai mare executare silită care a fost făcută de fiscul braşovean, după vânzarea activelor Romradiatoare, realizată în urmă cu cinci ani, la preţul de 6 milioane de euro". La preţul amintit, un metru pătrat în Centrul Civic al Braşovului s-a vândut cu 325 de euro. Înainte de apariţia crizei, în zona amintită un teren se vindea cu 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Compania Provera Rom SRL are ca acţionar o firmă olandeză înregistrată în Rotterdam, Delparro BV, şi are ca obiect de activitate intermedieri în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun, fiind administrată de un cetăţean francez cu domiciliul în Ungaria. În România, compania intermediază comerţul cu bunuri alimentare pentru lanţurile de magazine ale grupului Delhaize. Grupul Delhaize deţine, la vedere, în România, hypermarketurile Cora şi supermarketurile Profi şi Mega Image.

Datoriile societăţii Hidromecanica la finele exerciţiului financiar 2009 au crescut cu 95,8%, până la 122,522 milioane de lei. În principal datorită adăugării la soldul datorat şi a sumelor care iniţial au fost cuprinse într-un ordin comun care privea ştergerea dobânzilor şi penalităţilor în cazul în care noul patronat urma să asigure plata datoriei de bază. În aceste condiţii, din vânzarea activelor amintite societatea nu îşi va putea acoperi nici măcar jumătate din datoriile acumulate. Altfel ar fi stat, însă, lucrurile dacă societatea ar fi negociat vânzarea în nume propriu, aşa cum intenţiona în urmă cu câteva luni. Fostul director general al companiei, Lorant Biro, spunea atunci că se purtau discuţii cu mai mulţi dezvoltatori imobiliari interesaţi, dar se pare că negocierile nu au ajuns la niciun rezultat.

 



Sursa

7 June 2010