Autorităţile fiscale au pus sechestru pe bunurile deputatului PSD Robert Negoiţă, pentru datorii totale către stat de 28 milioane euro. Şi asta pentru că deputatul nu a achitat TVA pentru tranzacţiile imobiliare realizate pe persoană fizică.

Fiscul a pus sechestru pe bunurile lui Robert NegoiţăSuma iniţială datorată Fiscului de Robert Negoiţă era de 9,5 milioane euro, la care s-au adăugat accesorii şi penalităţi, astfel încât s-a ajuns la o sumă totală 28 milioane euro, pentru care s-a stabilit valoarea sechestrului.

Astfel, omul de afaceri nu-si mai poate vinde nici una din cele 1.600 de case şi alte câteva zeci de terenuri şi nici nu mai poate accesa cele câteva zeci de conturi deschise pe numele său. Printre proprietăţile lui Negoiţă se numără şi ansamblul rezidenţial Confort City, din zona industrială Popeşti-Leordeni.

Sechestrul asigurator se dispune, potrivit legii, atunci când se constată existenţa pericolului ca debitorul să se sustragă urmăririi fiscale, să-şi ascundă sau să-şi risipească patrimoniul.

De cealaltă parte, omul de afaceri susţine în continuare că nu are nicio datorie la stat.

"Punerea sub sechestru este deocamdată o informaţie pe surse, eu nu am primit deocamdată vreo înştiinţare oficială. Dacă există un asmenea sechestru, nu poate fi decât un abuz pentru că eu nu am nicio datorie la stat, n-am avut niciodată datorii la stat", a declarat Robert Negoiţă pentru NewsIn.

Săptămâna trecută, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţa, într-un comunicat, că organele de inspecţie fiscală au efectuat de la începutul lunii octombrie controale inopinate în 80 de cazuri de tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi şi au întocmit 30 de sesizări penale pentru un prejudiciu de circa 15 milioane lei.

Potrivit unor date prezentate la finalul lui septembrie de Nexia România, statul român are de recuperat 3 miliarde euro din TVA aplicată tranzacţiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate între 2006 şi 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitată.

21 October 2009