Fiscul a efectuat de la începutul acestei luni controale inopinate în 80 de cazuri de tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi. Rezultatul: 30 de sesizări penale pentru un prejudiciu de circa 15 milioane lei.

foto:: financiarul.ro"În primele zile ale acţiunii, au fost selectate aproximativ 1.000 de persoane fizice care au realizat tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi, la care s-au început controalele inopinate, fiind finalizate inspecţiile fiscale în 80 de cazuri.

În aceste 80 de cazuri au fost emise decizii de impunere pentru suma de 94.784.779 lei, la care se adaugă şi accesorii în valoare de 53.474.512 lei" informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

În perioada 2006-2008 au fost efectuate 278.118 de tranzacţii cu o valoare totală de 83,9 miliarde lei, însă, potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu data aderării la Uniunea Europeană, doar tranzacţiile cu terenuri în intravilan şi construcţiile noi sunt operaţiuni impozabile.

Organele de inspecţie fiscală au efectuat o primă selecţie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective (depăşirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzacţiilor şi efectuarea a mai mult de 5 tranzacţii într-un an). Astfel, numai în cazul unei singure persoane fizice, în perioada 2006-2008, suma estimată ca fiind datorată la bugetul de stat se ridică la 70.191.000 lei, la care se vor adăuga accesoriile aferente ce urmează a fi calculate.

"În acest sens, având în vedere că sunt persoane fizice cu astfel de activităţi care se sustrag de la verificări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală precizează că amânarea şi prelungirea perioadei de neînregistrare şi de plată la bugetul statului a sumelor datorate cu titlul de TVA, atrag după sine obligaţia persoanelor în cauză de plată a unor majorări de întârziere care pot depăşi sau chiar multiplică debitele datorate", se mai arată în comunicatul ANAF, citat de NewsIn.

 

14 October 2009