Casa de Insolvenţă Transilvania se aşteaptă la o creştere a numărului de insolvenţe în rândul companiilor mari şi mijlocii. Analiştii au observat că acestea nu mai pot respecta graficele de reeşalonare a creditelor şi lipsa de capital.

25225-153198maxim.jpgLipsa de capital şi greutăţile întâmpinate de societăţile comerciale în obţinerea lichidităţilor a sporit anul acesta numărul insolvenţelor în rândul firmelor din domeniul construcţii şi imobiliar, următoarele în topul realizat de Casa de Insolvenţă Transilvania fiind transporturile, comerţul şi producţia.

Potrivit datelor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), cele mai multe companii care au intrat în insolvenţă sub supravegherea sa provin din construcţii şi imobiliare (Alia Imobiliara Bucureşti, Concefa Sibiu, Euroconstruct Timişoara, ICIM Arad, Edilitar Mancini, Amarad), comerţ (Piritex, Elanko, Can Serv, Corsa prin brandul său House of Art) şi producţie (Romplumb, Europroducts, Veritas Panciu), de la textile şi haine, până la tablă zincată (Adya Metal). "La nivel naţional, conform analizelor CITR, principalii agenţi economici care accesează procedura insolvenţei vin din domenii precum transporturi, comerţ şi construcţii", a comunicat ieri CITR.

Pentru anul 2012, CITR se aşteaptă la creşterea numărului de insolvenţe în rândul companiilor mari şi mijlocii, care în primii ani ai crizei economice au beneficiat de "o păsuire" cu ajutorul căreia au reuşit să depăşească încă trei ani grei din punct de vedere economic şi să îşi finanţeze operaţiunile curente.

Principalele motive pentru care aceste societăţi intră în procedură de insolvenţă sunt imposibilitatea respectării graficelor de reeşalonare a creditelor şi lipsa de capital, pe fondul scăderii generale a vânzărilor în contextul crizei economice.

Băncile nu mai vor să reeşaloneze creditele neperformante

Precizând că numărul insolvenţelor este asemănător celui de anul trecut, Radu Lotrean, coordonatorul departamentului de Ofertare al Casei de Insolvenţă Transilvania, a informat că există "o activitate susţinută din partea creditorilor chirografari, furnizori de servicii sau produse, care sunt din ce în ce mai hotărâţi să-şi recupereze creanţele scadente". "Băncile tind să aibă o atitudine îndreptată spre insolvenţă, nemaifiind dispuse să reeşaloneze la infinit creditele neperformante", a mai spus Lotrean.

Potrivit acestuia, creditorii bancari, ori cei cu expunere mare pe creanţele companiilor, precum şi companiile mari care se confruntă cu dificultăţi, caută practicieni în insolvenţă cu cunoştinţe solide de management şi economie. ,,... Aplicarea unui plan de reorganizare cu măsuri clare, strategice şi implementate urgent, face diferenţa între recuperarea a 1% din datorie, faţă de 100% cât se poate prin reorganizare, sau dintre o companie în faliment şi una rămasă în viaţă", explică Radu Lotrean, subliniind că piaţa insolvenţei este în continuare una subfinanţată, iar casele de insolvenţă se confruntă cu probleme cauzate de gradul de încasare redus şi întârzierea plăţii creanţelor în proceduri.

Casa de Insolvenţă Transilvania a gestionat procedura insolvenţei a peste 500 de societăţi comerciale, expertiza sa acoperind arii de activitate ca agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălţămintei, producţii ceramice, panificaţie, activităţi comerciale, extracţia şi prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase sau real estate.

Peste 5.620 de firme au intrat în insolvenţă în primele patru luni

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în primele patru luni ale anului în curs au intrat în insolvenţă 5.625 de firme.

De la începutul anului, numărul insolvenţelor a avut o evoluţie sinusoidală, scăzând în februarie la 1.134 de firme, de la 1.474 în ianuarie, şi crescând în martie, la 1.806 de firme. În aprilie, insolvenţele au scăzut din nou, la 1.211 de cazuri, potrivit datelor publicate la jumătatea lunii trecute de ONRC.

 

Sursa

8 June 2012