ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Firmele de constructii se adapteaza la buzunarele romanilor

ADEVARUL -  07.05.2004

              La preturi de 20.000 de euro - casele din lemn sunt o alternativa la locuintele traditionale

              Avantajele acestora: confort termic ridicat si rezistenta la cutremure de 8,2 grade pe scara Richter

             Firmele de constructii au inceput sa-si adapteze tot mai mult ofertele pentru buzunarul romanilor, iesind pe piata cu case din lemn la preturi de 20.000 de euro. "Chiar daca romanii sunt reticenti la casele din lemn, vanzarile au inceput sa creasca in ultimii ani. Romanii au inceput sa le prefere pentru locuit nu doar pentru case de vacanta, astfel ca, din cele 80 de case construite anul trecut, doar 10 au fost de vacanta, iar restul au fost de locuit", explica Claudia Isache, directorul de vanzari al companiei Bianca International, prezenta la targul Construct Expo.

  Ea spune ca sunt patru mari avantaje ale unei astfel de case: sunt ecologice, au confort termic ridicat, costuri reduse de exploatare si sunt rezistente la cutremure de pana la 8,2 grade pe scara Richter. Pretul unor astfel de case variaza intre 100 si 250 de euro pe metru patrat, iar timpul de executie al unei astfel de case este de 2-3 luni, in functie de suprafata construita.

  Claudia Isache afirma ca cererea pentru aceste case a crescut foarte mult si la export, francezii, grecii si spaniolii preferand sa cumpere din Romania datorita preturilor mult mai reduse. "Pentru export, preturile sunt mai mari, adica minimum este de 250 de euro pe metru patrat. Strainii in general au un mit al locuintelor, ei prefera sa locuiasca in case din lemn sa fie mai aproape de natura", mai spune directorul firmei.

              La pretul de 20.000 de euro, o astfel de casa reprezinta o contraoferta serioasa la locuintele existente in prezent pe piata. Preturile acestora au crescut foarte mult, ajungandu-se ca o garsoniera sa coste peste 23.000 de euro. Casele din structura pe cadre sau panouri prefabricate reprezinta o alta solutie mai ieftina oferita de companiile de profil prezente la targ. Tamplaria este realizata din lemn multistrat de brad cu geam termopan, iar invelitoarea este realizata din sindrila bituminoasa de culori si forme variate.

              De asemenea, locuinta este izolata termic si fonic foarte bine. "Pretul pe metru patrat al unei astfel de case este de 90 de euro numai scheletul, si 175 de euro cu toate finisajele normale, astfel ca o casa de circa 60 de metri patrati, cu living, 2 camere si o baie, centrala termica, ferestre, faianta, gresie etc., costa aproximativ 20.000 de euro", ne-a declarat Adrian Burca, directorul Global Trade, firma care comercializeaza astfel de case.

              Constructia si predarea "la cheie" a unei astfel de case dureaza 4 luni. De asemenea, casele din grinzi lemnoase prezentate la targ se doresc si ele o alternativa la clasicele locuinte din beton sau zidarie. Preturile variaza intre 180 si 600 de euro pe metru patrat in functie de dimensiunea sectiunii barnelor utilizate. "Noi livram doar structura casei care este din lemn de brad, pin, molid si larici. Casa se construieste prin imbinarea barnelor in sistem dublu sau triplu", afirma Catalin Butmalai, directorul firmei Ansonia. Acest tip de case este destinat mai ales exportului, in tari precum Franta, Elvetia, dar din acest an ele au inceput sa fie solicitate si pe piata din Romania.

Cristina CUNCEA

 

7 May 2004