Compania de construcţii Baumeister, controlată de familia Adamescu, proprietara centrului comercial Unirea Shopping Center din Bucureşti, construieşte pentru discounterul german Lidl un depozit logistic de 44.000 de metri pătraţi în localitatea Iernut din judeţul Mureş, potrivit informaţiilor obţinute de ZF de la Primăria Iernut.

21745-adamescu.jpg"Suprafaţa construită este de 44.000 de metri pătraţi, investiţia urmând a fi finalizată în anul 2011", potrivit Primăriei Iernut, care nu a precizat însă valoarea investiţiei.

Nu este pentru prima oară când grupul Lidl-Schwartz, din care fac parte atât Lidl, cât şi hipermarketul cu politică de discount Kaufland, apelează la firma Baumeister pentru construcţia unor depozite logistice.

Astfel, compania controlată de Dan Adamescu construieşte pentru Kaufland un parc logistic în comuna Mihai Viteazu din judeţul Cluj, cu o suprafaţă totală de 130.000 de metri pătraţi, dintre care 50.000 de metri pătraţi sunt construiţi într-o primă etapă, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei de construcţii.

De asemenea, Baumeister a mai construit parcul logistic Kaufland de la Ploieşti, cu o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi.

Mihai Ionescu, directorul general al Baumeister, declara recent pentru ZF că printre cele mai importante lucrări ale companiei se numără cele de construcţie a două depozite logistice în Transilvania, cu o valoare contractuală totală de 40 de milioane de euro. El nu a precizat însă cine sunt beneficiarii pentru care Baumeister lucrează.

Creează 200-250 de locuri de muncă

Lidl mai deţine în prezent două centre logistice la Ploieşti şi la Chiajna şi a anunţat la începutul lunii octombrie că depozitul logistic din Transilvania va genera 200-250 de locuri de muncă.

Discounterul Lidl a intrat pe piaţa locală anul trecut prin achiziţia celor 107 magazine Plus Discount şi a mai inaugurat în prima parte a lunii octombrie 11 magazine construite de la zero.

Compania mai are în construcţie încă 17 unităţi în oraşe precum Suceava sau Constanţa, o parte dintre acestea urmând să fie deschise până la finalul anului.

Pe de altă parte, compania Baumeister a fost implicată în ultimii ani în construcţia de proiecte comerciale precum Praktiker Focşani sau Aurora Mall Buzău (dezvoltat de Dan Ostahie, patronul Altex), dar şi spaţii logistice şi industriale, precum fabrica Ursus Breweries din Buzău.

Baumeister a înregistrat anul trecut afaceri de 99,6 milioane de lei (23,7 milioane de euro) şi un profit net de circa 675.000 de lei (160.000 de euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Baumeister are în portofoliu în prezent doar proiecte pentru clienţi privaţi, însă directorul general al companiei spunea recent că analizează posibilitatea de a lua contracte şi lucrări cu statul pentru infrastructură, după ce în 2011 Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării au scos la licitaţie proiecte de câteva miliarde de euro.

Compania anunţa în prima parte a anului trecut că este interesată de achiziţionarea unor firme cu probleme, însă între timp planurile au intrat pe linie moartă.


Sursa

31 October 2011