Guvernul va majora impozitele pentru persoanele care deţin mai mult de o locuinţă, chiar dacă aceasta este închiriată, măsură care ar urma să aducă venituri suplimentare de circa 100 de milioane de lei anual (23 mil. euro) la buget, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

sursa foto:http://www.bihor.roAstfel, pentru cea de-a doua locuinţă proprietarii vor plăti impozite mai mari cu 65%, a treia locuinţă va fi taxată suplimentar cu 150%, în timp ce a patra şi următoarele locuinţe vor fi impozitate suplimentar cu 300%, baremuri majorate faţă de schema 15% - 75% - 100% aplicată în prezent.

Guvernul ar putea rămâne însă fără bază de impozitare, ţinând cont că fondul de locuinţe aflate în proprietate majoritar privată era la sfârşitul anului trecut de 8,19 milioane de unităţi, în condiţiile în care populaţia adultă a ţării este de circa 16,7 milioane de persoane. O redistribuire a locuinţelor între membrii familiei ar putea minimiza efectele creşterii de TVA, dar inclusiv tranzacţiile imobiliare sunt impozitate cu valori cuprinse între 1% şi 3% din valoarea tranzacţiei.

Reprezentanţii biroului de taxe şi impozite din Ministerul de Finanţe susţin că această evidenţă nu intră în atribuţiunile lor: "Dacă vă interesează o evidenţă referitoare la numărul persoanelor care deţin mai mult de o locuinţă, această informaţie nu o obţineţi de aici". "Trebuie să vă adresaţi consiliilor locale deoarece noi nu avem informaţii despre câte persoane deţin mai mult de o locuinţă", au răspuns şi reprezentanţii biroului de presă. În afara persoanelor care deţin mai multe locuinţe pentru uz propriu sau închiriere, Guvernul i-ar putea taxa suplimentar şi pe micii antreprenori care au construit un bloc sau mai multe de locuinţe, cu scopul de a le vinde ulterior.

 



Sursa

2 July 2010