Reabilitarea locuintelor vechi devine o necesitate in conditiile cresterii continue a pretului energiei. In acest context, nu trebuie doar grabit programul de izolare termica, ci si extins prin includerea lucrarilor de reabilitare a sistemelor de instalatii, sustin cateva organizatii de mediu.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=144244&catid=1&p=finantari-doar-pentru-15-din-locuintele-vechi-in-2009-ongurile-propun-includerea-sistemelor-electrice-si-de-apa-in-programele-de-reabilitare-a-blocurilor.htmlPotrivit acestora, desi investitiile sunt mari, populatia va avea avantajul unor facturi mai mici la lumina, iar statul isi va eficientiza cheltuielile si va putea sa renunte la subventiile acordate anual.

Reabilitarea termica a 3,2 milioane de apartamente vechi, construite inainte de '90, costa circa 15 miliarde de euro, estimeaza specialistii, dar statul a alocat pentru acest tip de lucrari, in acest an, 90 milioane de euro.

"Finantarea din acest an este pentru 1,56% (50.000 apartamente, n.r.) din necesarul de locuinte de reabilitat", a declarat ieri, in cadrul unei dezbateri, Anca Bieru, director Afaceri Publice in cadrul Consiliului Român pentru Cladiri Verzi (RoGBC).

Ea a atentionat ca, in afara de stimularea lucrarilor de izolare termica, este necesar ca autoritatile sa ia in calcul si refacerea retelelor de apa, a celor electrice, precum si a sistemelor de umbrire. Cheltuielile ar urca spectaculos nu doar pentru stat, ci si pentru proprietarii de locuinte.

Primii pot apela la imprumuturi sau la finantari din fonduri europene, in timp ce populatia ar putea beneficia de o solutie adaptata dupa modelul francez: credite verzi, cu dobanzi subventionate de stat, sustin reprezentantii RoGBC.

"Costurile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte sunt, in medie, de 15.000-25.000 lei pe apartament, din care locatarii platesc, conform Programului national, 20%", ne-a declarat Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Acesta a mai pecizat ca, in privinta costurilor de reabilitare functionala, arhitecturala si a utilitatilor, este dificil de estimat cat vor scoate romanii din buzunar, atata timp cat nu vor fi stabilite cerintele minime impuse lucrarilor.

Sursa

18 September 2009