FINANCIAR

JURNALUL NATIONAL - 26.04.2005
Facilitati de creditare -  De la CEC

          V-am prezentat deja in numerele anterioare ofertele bancare de acordare a creditelor pentru nevoi personale, nenominalizate, care pot constitui o solutie pentru cei care doresc sa isi construiasca o casa si au nevoie fie de avans, fie de bani pentru finalizarea construct iei.

          Schimbarile intervenite pe piata bancara (ne referim aici in special la tendinta generala de scadere a dobanzilor pentru creditele ipotecare si imobiliare) incep sa fie completate de diverse facilitati acordate persoanelor fizice ce contracteaza un credit imobiliar.

          Astfel, la CEC au intervenit modificari avantajoase la creditele acordate persoanelor fizice: reducerea nivelului aportului propriu de la minimum 25% la minimum 5%, in cazul creditelor pentru cumpararea, construirea de locuinte si celor pentru cumpararea de terenuri in intravilan, eliminarea obligativitatii constituirii aportului propriu de minimum 25% in cazul creditelor pentru modernizarea, consolidarea si repararea locuintelor, luarea in calcul a veniturilor clientului si familiei acestuia, cu conditia ca in cazul creditelor imobiliare valoarea ratei lunare sa reprezinte cel mult 50% din veniturile nete ale clientului si familiei.

           Urmand tendintele de pe piata bancara, CEC a lansat doua noi tipuri de credite pentru nevoi personale: Real 5.000 si Real 20.000. Creditul Real 5.000 se acorda pe termen de pana la cinci ani, in functie de optiunea si posibilitatile de rambursare ale clientului. Suma maxima este echivalentul in lei a 5.000 de euro, dobanda fiind in prezent de 15%.

          Creditul Real 20.000 este destinat clientilor care au nevoi personale mai costisitoare, valoarea maxima ridicanduse la echivalentul in lei a 20.000 de euro. Termenul maxim de creditare este de 15 ani. La acest credit, dobanda este, in prezent, de 13%, iar garantia o reprezinta ipoteca asupra unei proprietati imobiliare.

         Incepand de vineri, 15 aprilie 2005, CEC a lansat pe piata o oferta speciala de Pasti privind creditele pentru nevoi personale. Oferta se caracterizeaza printr-o dobanda foarte avantajoasa si o perioada maxima de creditare de pana la 15 ani. Astfel, pentru creditul Special 5.000 se percepe o dobanda de doar 13,5%, in timp ce pentru creditul Special 20.000 dobanda este de 12%. Aceste dobanzi sunt valabile pentru primele sase luni de la acordare, dupa expirarea acestei perioade revenindu-se la o dobanda variabila, ceea ce poate insemna si scaderea valorii acesteia.
Oferta pentru aceste credite este valabila in perioada 15 aprilie - 6 mai 2005.

          Terenurile agricole se vor scumpi iar

         Statisticienii ne dau doua vesti, una buna si alta rea. Cea buna este ca in luna februarie preturile la terenuri au inregistrat o scadere fata de ianuarie, iar cea rea este ca aceasta este numai o situatie de moment, caci costul la hectar va creste din nou.

         Daca in ianuarie pretul la hectar a fost cu 30% mai mare decat in decembrie 2004, in februarie a fost mai mic cu 27% fata de luna precedenta. Dar, fata de aceeasi perioada a anului trecut, costurile la hectar sunt aproximativ duble (640 de milioane de lei, fata de 345 de milioane valoarea medie de comercializare a unui hectar de teren intravilan).

         O scadere de aproximativ 10% s-a inregistrat in februarie (comparativ cu prima luna a anului) si la preturile terenurilor agricole aflate in extravilanul localitatilor. Insa analistii de pe piata imobiliara sunt de parere ca e vorba doar despre o situatie de moment, preturile neputand scadea in continuare decat daca ar exista mai multi vanzatori decat cumparatori, ceea ce nu se intampla in momentul de fata.

         Conform Ministerului Agriculturii, in acest an s-au vandut aproximativ 15.000 de hectare de terenuri agricole extravilane. In Bucuresti, a fost vanduta, pana in 2005, o suprafata de 1,98 hectare de teren intravilan, iar pe ansamblul anului 2004 au fost achizitionate 12,57 hectare. Preturile medii de vanzare a terenurilor agricole din extravilan si intravilan au crescut, in primele doua luni ale lui 2005, cu 80%, potrivit Ministerului Agriculturii.

        In vreme ce un hectar de teren agricol intravilan costa in medie 21 de miliarde de lei in Bucuresti, in judetul Mehedinti ajunge la numai 20 de milioane de lei, adica de 1000 de ori mai putin! Cel mai mare pret mediu pentru hectarul de teren agricol extravilan a fost platit in primele doua luni ale anului in Ilfov (154 milioane de lei) si Brasov (73 milioane de lei), in vreme ce in Ialomita s-a vandut cu numai 5,96 milioane de lei.

        In acest an au fost vandute aproape 15.000 de hectare de terenuri agricole extravilane, la un pret total de aproximativ 477 miliarde de lei. In 2004, au fost incheiate 50.000 de contracte, iar suprafata vanduta s-a ridicat la aproape 95.000 de hectare (peste 1.678 miliarde de lei). In ce priveste terenurile agricole intravilane, anul acesta s-au vandut 2000 de hectare (1.300 miliarde de lei), iar anul trecut 7684 hectare (2644 miliarde de lei).

26 April 2005