Ferme falimentare, valoroase pentru afacerile imobiliare



Adevarul - 13.12.2006
Fostele IAS-uri sau ferme agricole, desi sunt fie în paragina, fie datoare "vândute" statului sunt extrem de valoroase.

Afaceri imobiliareSub cladirile darapanate, care nu mai sunt folosite în majoritatea cazurilor de multi ani "zac" suprafete mari de teren. Pentru a recupera datoriile catre stat, Fiscul scoate la mezat aceste bunuri imobile, de cele mai multe ori sub pretul zonei.
Mii de metri patrati de vânzare, la doar 50 de km de Bucuresti
Comuna Barcanesti, sat Tatarani, judetul Prahova. Desi se afla la mai putin de 60 de kilometri de Bucuresti, un metru patrat de teren construibil este cu putin peste 6,3 euro. Nu este vorba însa de pretul zonei, ci de cel la care Fiscul, respectiv Directia Generala a Finantelor Publice Prahova scoate la licitatie bunuri imobile apartinând diversilor debitori din judet. Pe 22 decembrie 2006, DGFP Prahova va scoate la licitatie mai multe cladiri care, o data au apartinut fostului CAP din zona, actuale ferme falimentare. Desi la prima vedere afacerea ar parea paguboasa, situatia este însa cu totul alta. Imobilele scoase la vânzare, nu doar ca sunt în stare de functionare, ci se si întind pe suprafete de teren mari, extrem de valoroase.
Astfel, potrivit anuntului de licitatie al DGFP Prahova, vor fi scoase la licitatie nu mai putin de 10 cladiri care au functionat, înainte de fie ca hale de sortare a fructelor, ateliere mecanice sau cantina, fie au reprezentat sediul fermei. Terenul aferent tuturor acestora este impresionant, depasind 17.000 de metri patrati, iar pretul total este de doar 2,9 milioane de lei, adica aproximativ 832.000 de euro.
Spre exemplu, un teren de 1.208 metri patrati va fi scos la vânzare pe 22 decembrie la 26.651 lei, adica aproximativ 6,3 euro/mp(include TVA), în timp ce pretul zonei este de peste 7 euro, ajungând uneori chiar si la 8-9 euro.mp. "Am cerut sa se faca reevaluare a terenurilor, întrucât consider ca pretul initial este mult prea mic, iar interesul nostru este sa ne recuperam banii", a declarat Cristi Daus, directorul Administratiei Finantelor Publice Pucheni.
Multe ferme au ajuns la vânzare din cauza datoriilor catre stat
Potrivit acestuia, multe dintre terenuri, desi sunt ieftine si bine amplasate, nu îsi gasesc cumparator. "Am doua parcele pentru care am organizat 18 licitatii în 2 ani. Desi sunt amplasate chiar lânga DN1, nu am gasit cumparator", a explicat Daus, precizând totodata ca exista cazuri - ca si cel de fata - în care pe aceleasi active "se bat" mai multi creditori. "Terenurile respective au fost scoase la licitatie de AVAS, ea chiar diminuând chiar pretul la jumatate. Cine vinde primul, distribuie celuilalt creditor suma ce urma sa fie recuperata", a precizat directorul AFP Pucheni. Exemplul nu este însa singular.
Multe astfel de ferme, odata productive, au ajuns la vânzare din cauza datoriilor mari acumulate catre stat. În Teleorman, spre exemplu, Fiscul scoate la vânzare cladirea unei foste puiernite care are însa si un teren aferent de peste 14.000 de metri patrati. În timp ce cladirea de aproximativ 500 de mp are un pret de pornire al licitatiei de doar 24.000 de euro (fara TVA), terenul în suprafata de 14.317 mp costa 717.700 lei. Persoana care va câstiga licitatia va face însa o afacere pe cinste, întrucât zona în care se afla terenul respectiv, adica soseaua Alexandria-Pitesti nr.1 este foarte bine cotata. În timp ce oferta Fiscului este de doar 10 euro/mp, cea a agentiilor imobiliare urca chiar si pâna la 30-40 de euro/mp.
Cum poti cumpara mai ieftin?
Exemplele ar putea continua însa la nesfârsit, Fiscul organizând aproape zilnic astfel de licitatii. Trebuie doar sa fi pe faza, spun autoritatile, si sa urmaresti anunturile publicate si pe site-ul Agentiei Nationale de Adminstrare Fiscala. Cei interesati, trebuie totodata sa prezinte la sediul organului fiscal teritorial care organizeaza licitatia respectiva, pâna în preziua termenului anuntat dovada depunerii taxei de participare care reprezinta 10% din pretul de pornire al licitatiei.

Articol integral in Adevarul

Dana Banzea
Adevarul
 

13 December 2006