C:\WINDOWS\Desktop\RUN-B.I\w37\info_run_ziual_2708.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Neretrocedarea caselor nationalizate pateaza imaginea Romaniei
ZIUA -  07 / 08 /2003

Curtea de la Strasbourg a pronuntat impotriva statului roman 40 de hotarari de condamnare

 Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) pronunta sistematic sentinte in favoarea proprietarilor caselor nationalizate de fostul regim comunist si condamna statul roman la retrocedarea lor in natura sau in bani, relateaza editia de ieri a cotidianului La Libre Belgique un subiect punctat si de alte publicatii occidentale.
Cotidianul belgian observa ca cele 40 de hotarari de retrocedare a acestor imobile date de Curtea de la Strasbourg au capacitatea de a pata imaginea Romaniei in perspectiva aderarii sale la Uniunea Europeana in 2007. Ziarul belgian subliniaza dificultatile carora le fac fata proprietarii de drept in recuperarea caselor nationalizate, notand in acelasi timp faptul ca elita politica din Romania a pus mana pe cele mai frumoase dintre ele. Avand in vedere cateva dintre cele mai "spectaculoase" cazuri de acest fel, La Libre Belgique prezinta cifre elocvente: dintre cele 128.000 de cereri de retrocedare depuse, doar 8000 de plangeri au avut castig de cauza, aceasta neinsemnand ca proprietarii au si fost despagubiti.

Politicul se amesteca in treburile Justitiei
La Libre Belgique considera ca aceasta situatie este un efect combinat al amestecului politic in treburile Justitiei, al incapacitatii celor mai multi dintre proprietarii spoliati de a isi cere drepturile - din cauza varstei inaintate, a procedurilor juridice interminabile sau a lipsei banilor pentru angajarea unor avocati buni - dar si al incapacitatii statului roman de a despagubi in unele cazuri financiar imobilele revendicate. Respectivele imobile au fost evaluate la sume cuprinse intre 5 si 9 miliarde de euro, arata cotidianul belgian, respectiv intre 12 si 22 la suta din Produsul Intern Brut anual al "unei tari atat de sarace ca Romania". Guvernul de la Bucuresti vrea sa esaloneze plata acestor sume pe o perioada cuprinsa intre sapte si zece ani. P
e de alta parte, presedinta Asociatiei proprietarilor cu bunuri confiscate de comunisti, Maria Teodoru, subliniaza ca acestia sunt in marea lor majoritate "persoane in varsta, care au suferit destul si nu mai au timp sa astepte".
La Libre Belgique mai comenteaza pe marginea "ingerintei politice", aratand ca in iulie 1994 presedintele Ion Iliescu a cerut administratiei sa nu puna in executare hotararile tribunalelor care anulau nationalizarile imobiliare din perioada regimului comunist. Cotidianul belgian arata ca dovada amestecului politic nu a fost facuta si nici recunoscuta de CEDO ca atare, dar considera ca proba ar fi data de numeroasele recursuri in anulare ale Curtii Supreme de Justitie (CSJ), care au dus la un blocaj al demersului juridic de recuperare, potrivit unei analize a acestei situatii facuta de presedintele CSJ, Paul Florea, citat de Le Monde intr-un articol aparut luna trecuta.

Lista lui Valerian Stan
La Libre Belgique preia declaratiile lui Valerian Stan, membru al Asociatiei pentru apararea drepturilor omului din Romania si fost sef al Departamentului de control al guvernului, care a afirmat ca dintre cele 115.000 de imobile revendicate, un numar de 90.000 au fost cedate tertilor la preturi "care aratau ca bunurile erau de furat".
Cotidianul belgian mai preia datele raportului lui Valerian Stan de la jumatatea anilor 1990, cand acesta a intocmit o lista a personalitatilor sau a prietenilor lor care au beneficiat de aceste chilipiruri. In aceasta lista sunt mentionate numele fostilor premieri Theodor Stolojan, Mugur Isarescu si Petre Roman, al fostul director al SRI Virgil Magureanu alaturi de acestia gasindu-se si presedintele Iliescu.
Valerian Stan mai este citat cu declaratia conform careia "peste 200 de inalti demnitari au pus mana pe cele mai bune vile si apartamente "disponibile", comitand cel mai adesea ilegalitati".
La Libre Belgique mai citeaza o luare de pozitie a presedintelui Iliescu in care se arata ca ca ar fi "nedrept" sa li se ceara "sarmanilor romani" sa plateasca acum din buzunarele lor pentru despagubirea celor care au fost deposedati de regimul comunist.
Cotidianul belgian relateaza ca multe dintre respectivele imobile - printre care si locuinte magnifice, care au dat Bucurestiului numele de "micul Paris al Orientului" - sunt inchiriate la preturi derizorii sau au fost vandute de stat unor demnitari la preturi de nimic. Este data ca exemplu nationalizarea in 1987 a unei locuinte din Cluj a profesorului Teodor Rus, plecat in SUA, care a fost inchiriata unei familii care lucra pentru Securitate si careia autoritatile le-au si vandut-o in 1996 pentru doar 3000 de dolari, desi evaluarea se ridica la 150.000 de dolari.

G.D. 



 

 

 

7 August 2003