Gogorita caselor pe pamant


Ziua - 26.04.2006
 

Prea batrani pentru a mai beneficia de Legea 15/2003, tinerii de peste 35 de ani isi vad spulberata ultima sansa de a avea locuinta

La trei ani de la adoptare, Legea 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala se dovedeste o mare pacaleala. Inca una livrata de autoritatile locale drept momeala electorala pentru un nou mandat.

Actul normativ prevede ca persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani pot primi cu titlu gratuit pamant in suprafata de 250 pana la 500 mp, pe care sa-si construiasca o casa. Imediat dupa adoptarea legii, in 22 ianuarie 2003, toti primarii din tara, indiferent de apartenenta politica, au trecut la identificarea unor asemenea terenuri, anuntand ca au gasit unele parcele libere de revendicari, ce pot fi utilizate in acest scop.

La nivelul tarii au fost identificate 2490 de hectare, dintre care 360 ha la municipii, 410 ha la orase si 1720 de ha la comune. Aceasta etapa - cea mai grea - fiind depasita, normal ar fi fost sa urmeze repartizarea terenurilor, dar procesul s-a blocat in acest stadiu.


Zeci de mii de fraieri

Peste 30.000 de tineri au solicitat autoritatilor locale sprijin pentru obtinerea unui teren, conform Legii 15/2003, majoritatea acestora provenind din mediul rural. Cererile depuse la primarii au ramas neonorate, iar tinerii isi vad spulberata speranta de a avea casa mult visata. Dupa corvoada strangerii de acte doveditoare ce trebuie depuse la dosar, a urmat febra asteptarii criteriilor de repartizare si aflarea locului pe lista de prioritati. Acum, listele se subtiaza, tinerii devenind prea batrani pentru a obtine beneficiile Legii 15/2003.

Cei ramasi inscrisi la terenurile pentru case sunt stapaniti de teama ca se apropie data cand "ating" 35 de ani. In Capitala au fost depuse aproximativ 6000 de cereri in vederea dobandirii unui teren pentru constructia de case. Singurii beneficiari au ramas cei 26 de tineri din Sectorul 2, ale caror cereri au fost onorate de primarul Neculai Ontanu, in mandatul trecut, pe data de 13 noiembrie 2003. Si aceasta, in ciuda faptului ca autoritatile locale s-au laudat, inca din 2003, ca au identificat mai multe terenuri care ar putea avea aceasta destinatie.

Gestul lui Ontanu a iscat un scandal de presa, in care primarul a fost acuzat ca a acordat terenurile dupa preferinte si interese. Traian Basescu, primar general pe atunci, declara ca subalternii lui au identificat nu mai putin de 40.000 de parcele de teren ce vor fi repartizate primariilor de sector pentru a fi atribuite tinerilor.

Articol integral in Ziua

Magda Severin
Ziua
 

26 April 2006