Băncile comerciale nu mai sunt obligate să depună rezerve minime obligatorii în contul finanţărilor pe termen lung în euro.

Fără rezerve minime la valutăDecizia a fost luată de Banca Naţională Română, care a decis eliminarea obligativităţii depunerii rezervelor pentru pasivele în valută, în cazul în care scadenţa acestora este mai mare de doi ani.

Acest lucru înseamna creşterea lichidităţii pe piaţă. Totuşi, băncile sunt obligate să păstreze aceşti bani în ţară.

Potrivit unei înţelegeri încheiate cu FMI şi BNR, în cazul diminuării valorilor rezervelor minime obligatorii pe care băncile comerciale  trebuie să le depuna la Banca Centrală, sumele de bani rezultate trebuie să intre pe piaţa din România.

Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, declara săptămâna trecută că măsura a fost luată pentru ca bancherii să nu fie tentaţi să trimită sumele de bani înspre băncile-mamă din străinătate.

În trecut, băncile comerciale erau obligate să depună la BNR rezerve minime obligatorii, reprezentând 40% din pasivele în valută şi 18% din cele în lei.

Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 10%. În acelaşi timp, se menţin ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi celorlalte pasive în valută.

 

 

1 April 2009