Mai bine de jumătate dintre cumpărătorii britanici ar renunţa la o proprietate dacă ar afla că este bântuită, deşi, în primă fază, acest amănunt i-ar face să vrea să vadă casa respectivă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de băncile Clydesdale şi Yorkshire. Astfel, aproximativ 57% dintre englezi ar fi intimidaţi de o casă pe care ar trebui să o împartă cu o fantomă, iar 51% dintre aceştia chiar ar renunţa la achiziţie, anunţă www.propertywire.com.

14675-poze_case_bantuite.jpgTotuşi, prezenţa unei fantome ar creşte în mod cert numărul de vizionări al imobilului respectiv. 46% dintre persoanele care au participat la sondaj au declarat că ar merge să vadă o casă dacă ar afla că este bântuită, din pură curiozitate. Pe de altă parte, 51% dintre repondenţi au spus că, dacă ar vrea să cumpere o astfel de locuinţă, s-ar folosi de prezenţa fantomelor pentru a obţine un discount.

În ceea ce îi priveşte pe proprietari, ei sunt speriaţi de fenomenele supranaturale şi 40% recunosc că acest lucru i-ar face să vândă casa în care trăiesc.

"Se pare că o casă bântuită este ca o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, atrage oameni care vin la vizionări, dar, pe de altă parte, numărul celor care doresc să o achiziţioneze este mic, iar aceştia încearcă să obţină o reducere de preţ", crede Steve Reid, director de retail al Clydesdale Bank, care precizează că "99% dintre zgomotele şi întâmplările care par neobişnuite într-o casă au explicaţii rezonabile".

Studiul a mai scos la iveală faptul că 13% dintre proprietarii din Marea Britanie chiar cred că stau într-o casă bântuită.


29 October 2010