Guvernatorul BNR a afirmat ieri ca "s-a creat o intreaga fantasma privind piata imobiliara" * Preturile afisate la proprietati "ar trebui sa ne sperie, daca ar fi reale", a spus Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca "s-a creat o intreaga fantasma privind piata imobiliara". El s-a referit, in special, la preturi care, daca ar fi reale, "ar trebui sa sperie". Afirmatiile lui Isarescu au generat o stare de iritare in randul actorilor de pe aceasta piata. Unii analisti imobiliari sustin ca in spatele acestor declaratii se afla presiunile unor cercuri politice care vor bani de campanie electorala de la dezvoltatorii imobiliari. Altii ca exprimarea lui Isarescu este prea ambigua. Opiniile converg intr-un singur punct: piata imobiliara a scapat de sub control, pentru ca nu este reglementata de autoritati. Banca Centrala a initat o colaborare cu Uniunea Notarilor, pentru a realiza o baza de date cu tranzactiile imobiliare.

Autoritatile romane au inceput sa-si manifeste brusc ingrijorarea fata de cresterea necontrolata si artificiala a pietei imobiliare, care ar putea duce - pe de o parte la o supraindatorare a populatiei si - pe de alta parte - la o criza similara celor de pe alte piete europene, unde preturile au cazut brusc. Nivelul de interes al institutiilor statului fata de "balonul imobiliar" este fara precedent. BNR a initiat, in ultimele saptamani, o serie de discutii cu notarii, pentru a obtine o imagine reala a pietei imobiliare. In acelasi timp, Ministerul Economiei si Finantelor si Asociatia Nationala a Evaluatorilor au anuntat, in urma cu cateva zile, ca vor realiza, impreuna cu Uniunea Notarilor si Agentia de Cadastru o baza de date cu tranzactiile imobiliare la nivel national, in timp Consiliul Concurentei si-a manifestat intentia de a analiza aceasta piata, iar Institutul National de Statistica a anuntat primul studiu bazat pe date si calcule reale din domeniu.

"Preturile ar trebui sa ne sperie" Conducerea executiva a BNR s-a intalnit, ieri, cu reprezentanti ai Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNPR) pentru a discuta pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzactiile imobiliare. Datele vor fi utilizate de BNR in cadrul analizelor care stau la baza evaluarilor privind stabilitatea financiara. "Se creeaza o intreaga fantasma privind piata imobiliara. Notarii pot sa furnizeze date reale despre tranzactii. Trebuie sa avem o analiza pe baza de realitate", a afirmat Isarescu, la un seminar organizat de BNR privind politicile monetare. Acesta a comentat pe marginea analizelor privind prabusirea pietelor imobiliare, spunand ca daca la vanzare sunt afisate preturi fictive de 2000 de euro, dar tranzactile se vor incheia in viitor la 1000 euro, nu inseamna neaparat un "crash". "Exista foarte multe comentarii ca se va prabusi piata, depinde de unde, de la pretul real sau de la cel afisat fictiv", a spus Isarescu. Intrebat cum comenteaza posibilitatea ca actualele cotatii afisate sa fie de fapt cele reale, Isarescu a spus: "ar trebui sa ne speriem, daca ar fi reale".
Plata prin virament Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Dumitru Viorel Manescu, a afirmat ca "singura solutie pentru stabilirea unui pret real si atenuarea considerabila a evaziunii fiscale ar fi ca tranzactiile de peste 10.000 euro sa fie realizate prin virament bancar". El a precizat ca a adresat aceasta propunere reprezentantilor BNR. La randul sau, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian a anuntat recent ca "vom face o oglind§ a tranzactiilor imobiliare, incat orice posibilitate de evaziune fiscala sa fie eliminata".
Masina de spalat bani negri Analistul imobiliar Ion Zilisteanu sustine ca Guvernatorul BNR, "ca reputat economist", ar fi trebuit sa faca referire, in momentul in care a lansat declaratiile, la "raportul cerere - oferta", cererea fiind, in opinia sa, mai mare decat oferta. "Sigur, atunci cand vorbim despre cerere ar trebui sa ne referim la o cerere solvabila, care nu exista in cazul majoritatii populatiei. Este clar ca o familie cu venit mediu nu va putea face un credit din care sa-si poata cumpara un apartament. Ponderea creditelor ipotecare in piata imobiliara este neglijabila. Majoritatea proprietatilor se cumpara cu bani cash, si aici este vorba despre bani din economia neagra si gri. In mod normal agentiile imobiliare ar trebui sa declare orice tranzactie suspecta, insa nu toate tranzactiile se fac prin agentii." Zilisteanu a adaugat ca, daca piata imobiliara nu ar fi un mediu propice pentru spalarea banilor, preturile nu ar fi avut cum sa creasca atat de mult. "Este singura piata cere nu are o autoritate de reglementare: oricine isi poate face agentie imobiliara cu 200 de RON, nu e nevoie de aprobari prealabile ca in cazul bancilor, de exemplu. Autoritatile au lasat-o de izbeliste si a scapat de sub control. In mod logic, ar trebui elaborata o legislatie si o autoritate de reglementare", a conchis Zilisteanu. Preturile pe piata imobiliara nu ar fi crescut atat de mult, daca aceasta nu ar fi fost un mediu proprice pentru spalarea banilor negri si gri din economie, a afirmat Ion Zilisteanu. Analistul imobiliar a mai afirmat ca statisticile notarilor nu reflecta fidel nivelul tranzactiilor de pe aceasta piata, deoarece, in multe cazuri, cumparatorul si vanzatorul prefera sa nu declare valoarea reala a tranzactiei, pentru a plati un impozit mai mic, sistemul de impozitare fiind impovarator. "Ma uimeste faptul ca, pana acum, BNR nu a avut o discutie cu reprezentantii agentiilor imobiliare, cei mai in masura sa cunoasca realitatile din piata imobiliara", a mai spus Zilisteanu.

Presiuni electorale "Furtuna" declansata pe piata imobiliara de anchetele autoritatilor are, de fapt, un iz electoral, considera Vlad Vlasceanu, presedintele targului imobiliar TIMON. "Ce pot spune despre declaratiile domnului Isarescu, ale carui declaratii, ca Guvernator al BNR sunt luate foarte in serios.... Numai ca se intampla lucruri foarte stranii incepand din ianuarie si le putem pune pe seama campaniei electorale. Aceasta pentru ca e campania care beneficiaza de cele mai putine fonduri stranse de la diverse companii. Mai precis, e vorba de refuzul dezvoltatorilor si a celor care activeaza in piata imobiliara pe partea de constructii noi de a sprijini diverse campanii electorale. Cred ca majoritatea partidelor spera la un asemenea sprijin. Nu pot spune de la care partid anume s-au primit cererile. Numai ca au inceput sa se lege lucrurile: declaratiile lui Dinu Patriciu, iesirile lui Tariceanu, mai nou ale lui Isarescu... duc catre amenintarea dezvoltatorilor cevala genul: nu ati vrut, acum va aratam noi ca putem sa influentam pe aceasta piata. Vlasceanu este de parere ca "momentul de cumpana", al pietei, aflata int-un blocaj "circumstantial", va fi depasit, si ca, in final, nu vor avea de suferit decat preturile apartamentelor vechi, care au scazut deja - de la inceputul anului - cu circa 10%. La randul sau, Nicoae Musat, directorul agentiei Nick Intermed, crede ca declaratiile Guvernatorului reflecta "interese de grup". "Pot sa va spun ca, de exemplu, pretul unui apartament in cartierul Militari, a scazut si cu 20.000 de euro. In ce priveste locuintele noi, una promit dezvoltatorii si alta descopera omul in contract", a spus Musat.

Tavalugul imobiliar Opiniile analistilor economici care intretin bloguri anonime sunt mai transante. Referindu-se la un raport publicat recent de catre Century 21, in care se arata ca de la inceputul anului, preturile apartamentelor vechi au cazut cu 7%, si ca vor mai scadea pana la sfarsitul anului cu 10%, analistul care intretine blogul trenduri.blogspot.com., afirma ca " aceasta estimare mi se pare destul de rezervata intrucat, odata pornit, tavalugul scaderilor va merge accelerat. Nu trebuie sa uitam ca multe din achizitiile imobiliare din Romania s-au facut pur speculativ, iar o asemenea stire va creste gradul de nervozitate al pietei. Cert este ca la o scadere mai mare de 20%, bancile ar putea inregistra probleme extrem de mari".

"Dezvoltatorii sunt niste speculanti" In opinia analistului economic Ilie Serbanescu (foto), pe piata imobiliara autohtona si-au facut loc o serie de "speculanti si sarlatani", iar demersurile BNR sunt de bun augur.

Sursa

18 April 2008