Casa de Insolvenţă Transilvania a ajuns să gestioneze şi insolvenţa City Mall, după ce s-a ocupat de vânzarea Tiago Oradea şi a preluat reorganizarea judiciară a centru comercial Armonia Brăila. Doar din vânzarea mall-ului Tiago, casa de insolvenţă a câştigat aproximativ patru milioane de euro.

14958-city_mall.jpgMall-ul Tiago din Oradea s-a vândut extrem de rapid în această vară iar acest succes a fost atribuit în bună măsură lichidatorului judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR). Dovada acestui lucru stă faptul că la următoarele două mall-uri intrate de curând în insolvenţă, Armonia Brăila şi City Mall, tot CITR a fost aleasă să gestioneze procesul. Cei care au de luat bani de la Victoria Holding, proprietarul City Mall, au termen 17 decembrie.

Anul 2010 a fost unul destul de trist pentru cele trei mall-uri intrate în insolvenţă dar extrem de profitabil pentru CITR. Doar din vânzarea Tiago Oradea din vară, CITR a încasat peste 17 milioane de lei, adică în jur de patru milioane de euro. Mai precis, retribuţia lichidatorului a reprezentat 10% plus TVA din valoarea bunurilor valorificate din patrimoniului societăţii şi a creanţelor recuperate în timpul procedurii. Asta după ce Tiago a fost cum­părat cu 30,5 mi­lioane de euro plus TVA.

Dacă şi în cazurile Armonia din Brăila şi City Mall din Eroii Revoluţiei vor avea acelaşi succes la vânzări, se poate spune că pentru CITR falimentul mall-urilor din acest an a fost o mină de aur. „În cazul vânzării Tiago am fost plătiţi şi pentru faptul că am vândut la o valoare mare dar şi foarte repede. Mi se pare normal ca aceasta să se constituie într-o recomandare pentru alte mall-uri care trec prin situaţii similare", a declarat Andreea Anghelof, managerul de caz din cadrul CITR.

În cazul Armonia Brăila nu este sigur dacă se va ajunge la vânzarea activelor sau la punerea pe picioare a afacerii. În cazul City Mall, situaţia e delicată. Mall-ul s-a dovedit puţin profitabil în ultimii ani sau nu atât cât să fie plătite la timp datoriile bancare. Aceasta înseamnă că potenţialii cumpărători nu vor oferi prea mult.

Pe de altă parte, dacă preţul va fi considerat prea mic de către bancă, vânzarea nu va avea loc. „Suntem abia la început cu procedurile şi lucrăm pe mai multe planuri. E extrem de greu de estimat cum se vor vinde. Nici măcar în cazul Armonia nu e clar dacă se va merge pe continuarea afacerii sau pe vânzarea activelor pentru că trebuie studiaţi atent mai mulţi factori", a precizat Anghelof. Despre suma cu care vor fi plătiţi în cazul City Mall, Anghelof a spus că aceasta ar putea fi stabilită tot în jurul a 10% precum la Tiago dar că şi această sumă depinde de mai mulţi factori, nefiind încă nimic stabilit cu exactitate.

Termene pentru creditori

După ce în 2 noiembrie a fost desemnată drept lichidator judiciar al Victoria Holding SA, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a notificat creditorii societăţii cu privire la termenul limită de înscriere la masa credală. Astfel, termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii proprietarului City Mall este 17 decembrie, anunţă CITR.

În cazul în care cei care au de recuperat bani de la Victoria Holding nu depun cererile la termen, acest lucru poate conduce la pierderea banilor. Un alt termen limită este 6 ianuarie şi se referă la verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar. Urmează definitivarea tabelului de creanţe, în 20 de ianuarie 2011.

Prima adunare a creditorilor este fixată pentru 12 ianuarie la Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti. „Creditorii nu sunt prea mulţi. În principal vorbim de UniCredit şi de acţionarii australieni de la fondul australian de investiţii APN dar mai sunt şi alţii", a declarat Anghelof.


Sursa

10 November 2010