Numărul agenţiilor imobiliare din municipiul Baia Mare a scăzut la jumătate, iar în judeţ s-au închis toate din cauza crizei financiare. Singurul lucru care menţine încă în viaţă piaţa este vânzarea caselor, segment care a crescut în ultimul an din cauza preţurilor extrem de avantajoase.

În Maramureş, criza a dus din 2008 până în prezent la închiderea a jumătate dintre agenţiile imobiliare. Scăderea cererii a dus la închiderea tuturor agenţiilor imobiliare care funcţionaui înafara municipiului Baia Mare.

Apartament cu 5.000 de euro

Lazăr Nacu este proprietarul unei agenţii imobiliare încă din 1995 şi spune că numărul vânzărilor pe piaţa imobiliară a scăzut extrem de mult, viitorul fiind asigurat doar de vânzarea de case sau de chirii. „O uşoară scădere a vânzărilor de apartamente am început să o simţim încă din 2008, iar de atunci şi până în prezent fenomentul s-a accentuat. Dacă în 2008 reuşeam să avem între două şi şase vânzări pe lună, anul acesta am ajuns să vindem un apartament abia la şase luni. Asta, în ciuda faptului că astăzi preţurile apartamentelor au scăzut foarte mult", explică Lazăr Nacu.

Acesta arată că preţul unui apartament este acum de aproape două ori mai mic decât în urmă cu doi ani, iar un apartament cu două camere în Borşa, considerată localitatea cu cele mai mici preţuri pe piaţa imobiliară, nu depăşeşte valoarea unei maşini modeste. Practic, un apartament cu două camere, două balcoane, parchet, microcentrală şi geamuri termopan, cu o suprafaţă de 66 de metri pătraţi, de pe strada Progresului din Baia Mare se vindea în 2008 cu 75.000 de euro, în 2009 cu 53.000 de euro, iar în acest an preţul este de 40.000 de euro. La Borşa, un apartament cu două camere se vinde acum cu 5.000 până la 17.000 de euro.

 


Sursa

28 June 2010