Sunt voci care susţin că România nu mai traversează o perioadă critică, dar la fel de bine există și păreri opuse. Cu toate acestea, este evident că activitatea din anumite domenii este mai însufleţită decât anul trecut, astfel că românii încep să îşi permită din nou anumite servicii. Spre exemplu, numărul de apartamente renovate în această perioadă este cu 8% mai mare decât cel al locuințelor modernizate în primele șase luni ale lui 2010.

20499-3.jpgÎn prima jumătate a acestui an, s-au investit peste 150 milioane euro doar în înlocuirea ferestrelor vechi cu unele termoizolante, conform estimărilor Saint-Gobain Glass România. Mai mult de 220.000 de apartamente din întreaga ţară au acum ferestre noi, pe când în aceeaşi perioadă a lui 2010, numărul acestora era de puţin peste 200.000. Vorbim de un volum al lucrărilor ce depăşeşte 2,2 milioane mp de sticlă termoizolantă.

„Înlocuirea ferestrelor se numără printre primele lucrări de renovare pe care proprietarii de apartamente le întreprind, deoarece generează economii încă de la instalare. În plus, este cea mai rapidă lucrare de reamenajare", declară Cosmin Popescu, marketing manager la Saint-Gobain Glass România.

Cu o investiţie de 700 euro, se economisesc 900 lei anual

Costul mediu pentru înlocuirea ferestrelor clasice cu unele termoizolante pentru o suprafaţă de 10 mp se ridică la aproximativ 700 euro, în timp ce economiile medii anuale la factura de energie se ridică la cel puţin 900 lei. Cele mai multe lucrări de înlocuire a ferestrelor se realizează la apartamentele de la bloc, unde suprafaţa medie a ferestrelor depăşeşte 10 mp.

Pentru cea de-a doua jumătate a anului, sunt estimate lucrări de renovare pentru alte 290.000 de apartamente la nivel naţional, valoarea acestor lucrări de modernizare ridicându-se la peste 200 milioane euro. Volumul sticlei termoizolante folosite va depăşi 2,9 milioane mp. Per total, anul acesta se vor investi peste 350 milioane euro pentru înlocuirea ferestrelor.

„Există o sezonalitate specifică lucrărilor de renovare şi simţim că ritmul acestora s-a accentuat spre finalul verii. Cred că la sfârşitul anului vom înregistra peste 510.000 de apartamente cu ferestre înlocuite, cu 10% mai multe decât în 2010. Ferestrele schimbate în acest an vor aduce economii anuale de energie în valoare de peste 450 milioane de lei", adaugă Popescu.

Peste 80% din lucrările de înlocuire a ferestrelor sunt realizate de către firme specializate în montarea acestora, restul lucrărilor fiind desfăşurate de alte companii de construcţii, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Saint-Gobain.

CITEȘTE ȘI Economii de până la 1 miliard euro anual, prin înlocuirea ferestrelor


22 August 2011