Factura la gaze, de trei ori mai mare decat pensia
Adevarul - 15.12.2005
 

Pret-soc al gazelor naturale de la 1 ianuarie. Acesta va creste cu 17-18%. Noile preturi au fost transmise spre publicare la Monitorul Oficial, cu ordinele ANRGN 52 si 1079. Pretul de cos va fi perceput de populatie la nivelul unic de 285 dolari/1.000 mc. Marii castigatori vor fi Distrigaz-Sud si Nord, cu actualii proprietari Gaz de France - GdF Ruhrgaz, si importatorii, iar marele perdant, consumatorul roman.

GdF si Ruhrgaz spun ca nu fac protectie sociala

Autoritatile romane vor scumpi gazele naturale exact cu atat cu cat le-a cerut Bruxelles-ul si FMI, aducandu-le la un pret unic de 285 $/1.000 mc de la 1 ianuarie. In acest pret, cele 65% gaze romanesti parca nu mai exista. Iar consumatorul casnic, cu un salariu minim pe economie de 95 euro/luna, va intra in competitie directa cu cel din UE, cu un salariu minim de 1.000-1.200 euro/luna. Dar actualii actionari majoritari ai Distrigaz-Sud si Nord bat cu pumnul in masa guvernului, sustinand ca ei nu fac protectie sociala in Romania. Acestia au afirmat ca au pierderi financiare pe acest an: Ruhrgaz, 27,8% din cele 125 milioane euro, cu cat a cumparat Distrigaz-Sud, iar GdF ar avea pierderi financiare inca necuantificate. Despre aceste "pierderi", o inalta sursa guvernamentala comenteaza scurt: "Atat GdF, cat si Ruhrgaz au realizat un profit ceva mai mic decat si-au propus. Acea mica diferenta o numesc ei pierderi".

Consumatorii romani, fara alternative

In timp ce producatorii, importatorii si distribuitorii din domeniul gazelor ajung la profituri fabuloase, consumatorii sunt din ce in ce mai saraci. "In Romania exista 6 milioane de pensionari, din care 4 milioane cu pensii sub 3 milioane lei/luna, 1,4 milioane cu pensii intre 3,5 si 4 milioane lei/luna si 100.000, cu 7-10 milioane lei/luna. La fel de disperati vor fi cei 1 milion de salariati din industria textila, pielarie si mobila, care au salariu de 3,5-4 milioane lei/luna. Ajutorul guvernamental de gaze, de 1-2 milioane lei/luna nu va fi o solutie.
Solutia ar fi cresterea salariului minim pe economie la cel putin 5 milioane lei/luna", sustine Petre Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa. Rugat sa prezinte alternative pentru populatia saraca, directorul general al Departamentului Gaze din Ministerul Economiei si Comertului, Corneliu Condrea, spune ca: "Nu am nici o parere. Nu stiu nici o solutie. Nu am timp de discutii". Iar Virgil Metea, directorul roman la Distrigaz-Nord, ne-a raspuns: "Nu vorbesc despre aceasta problema, nu o comentez".


Elena Parvu - Adevarul
 

15 December 2005