Factura la caldura ne ingheata sangele in vine!
Realitatea Romaneasca - 19.10.2005
 

Dupa ce ne-au anuntat ca se va scumpi pretul gigacaloriei, autoritatile ne propun alt sistem de tarifare pentru energia termica. Astfel, de la 1 noiembrie, consumatorii de energie termica vor putea opta pentru tarifarea de tip binom, care cuprinde la randul ei alte doua sisteme de plata. In opinia oficialilor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prin acest nou sistem tarifar se esaloneaza plata energiei termice pe parcursul unui an intreg, astfel incat surplusul costurilor din iarna se va plati vara.

“Introducerea tarifului binom la plata energiei termice va permite reducerea cu 2,5% a facturilor anuale platite de consumatorii casnici, precum si o mai buna esalonare a cheltuielilor pe parcursul anului“, a declarat ieri presedintele ANRE, Nicolae Opris. Consumatorii vor putea alege, astfel, fie sa plateasca tariful monom, reprezentand pretul national de referinta, fie unul dintre cele doua tarife de tip binom, care includ doua componente fixe, de apa calda pentru consum si de incalzire, si o componenta variabila.

ANRE a anuntat ieri ca pretul national de referinta al energiei termice va fi majorat de la 1 noiembrie cu 20%, de la 89,6 lei (896.000 de lei vechi) la 107,5 lei (1,075 milioane de lei vechi) pe gigacalorie. Nicolae Opris considera ca tariful binom va permite esalonarea platilor la energie termica, astfel incat facturile din sezonul rece sa nu mai fie atat de ridicate ca in cazul tarifului monom, singurul utilizat in prezent.

In aceste conditii, potrivit ANRE, furnizorii de energie termica sunt obligati sa solicite consumatorilor sa opteze pentru unul dintre tipurile de tarifare, care va ramane in vigoare timp de 12 luni. “Pana la 15 noiembrie consumatorii vor fi chestionati asupra modalitatilor in care vor dori sa-si plateasca energia termica“, a adaugat Opris.

De asemenea, tariful binom va fi accesibil si beneficiarilor de ajutor pentru incalzire, iar optiunea poate fi facuta individual, si nu in grup. Acestia insa vor putea opta pentru acest tarif incepand din ianuarie 2006.

Ambele tarife de tip binom includ o componenta fixa de apa calda pentru consum, calculata in functie de numarul de camere ale locuintei, si un alt element fix, pentru incalzire, calculat in functie de numarul de camere si suprafata locuintei. Componenta variabila se refera la cantitatea de energie consumata efectiv. Dupa 12 luni, timp in care consumatorii sunt obligati sa isi pastreze optiunea aleasa pentru tarifare, furnizorii vor emite facturi de regularizare.

B1 si B2

Presedintele ANRE a precizat ca tariful binom B1 are componenta variabila de consum stabilita la 76,5 lei pe gigacalorie, iar in cazul B2 nivelul este de 54,5 lei pe gigacalorie.
Componenta fixa reprezinta 27% pentru tariful B1 si 48% pentru B2. In cazul unui apartament de doua camere, proprietarii care au optat pentru tariful B1 vor plati 0,25 lei pe zi pentru apa calda, 0,01 lei pe zi pe metru patrat pentru incalzire si 76,5 lei pe gigacalorie. Pentru trei camere, pretul va fi format din 0,35 lei pe zi la apa calda, 0,01 lei pe zi la incalzire si 76,5 lei pe gigacalorie. In ceea ce priveste tariful B2, factura la doua camere va cuprinde 0,36 lei pe zi la apa calda, 0,02 lei pe zi pe metru patrat la incalzire si 54,5 lei pe gigacalorie. Factura apartamentelor de trei camere va fi calculata cu 0,52 lei pe zi pentru apa calda, 0,02 lei pe zi pentru incalzire si 54,5 lei pe gigacalorie.

Facturi mai umflate cu 30%

Majorarea gigacaloriei cu 20% inseamna facturi cu aproximativ 30% mai mari la intretinerea la bloc fata de iarna 2004-2005. Aceste modificari se inregistreaza in conditii normale de confort. Astfel, costul intretinerii pentru o persoana intr-o garsoniera este de 150 de lei noi, iar intr-un apartament cu doua persoane factura se ridica la 260 de lei noi. Faptul ca romanii vor fi nevoiti sa scoata cu 30% mai mult din buzunar pentru plata intretinerii se datoreaza exploziei in ceea ce priveste intreaga gama de servicii. Astfel, in cursul acestui an, tariful la energia termica (gigacalorie) a crescut cu 20%, iar la gazele naturale s-au inregistrat, de asemenea, majorari cu 60%. Pretul energiei electrice a crescut si el cu 40%, iar in ceea ce priveste gunoiul acesta s-a majorat cu 100%.

Senica Micu - Realitatea Romaneasca

19 octombrie 2005