Piata imobiliara romaneasca a avut o evolutie atipica in 2011. Tinuta tot anul trecut conectata la aparatele de mentinere in viata (Prima casa), piata locuintelor a manifestat instabilitate pe parcursul intregului an.

22739-factorii-care-au-influentat-piata-de-locuinte-i.jpgEvolutiile tranzactiilor si preturilor din sectorul locuintelor au fluctuat de-a lungul anului.  "In primele noua luni ale anului 2011 s-a evidentiat o crestere a vanzarilor comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. In schimb, incepand cu luna octombrie, trendul a fost descendent, astfel incat, per total, anul 2011 se va pozitiona sensibil pe acelasi palier cu 2010". Primele trei trimestre au evoluat pozitiv gratie fluxului neintrerupt al programului Prima Casa si a unei perioade de oarecare stabilitate; fara zvonuri alarmiste privind viitorul incert al acestui program guvernamental. "Chiar si vara a fost prolifica, lucru atipic acestui sezon. Ce a urmat, s-a datorat in mare parte nelinistii de pe pietele financiare, a tulburarilor starnite in subconstientul colectiv de zona media internationala, precum si a prognozelor cu iz pesimist", precizeaza un agent imobiliar.

Totusi, chiar daca programul Prima Casa a adus un numar destul de ridicati de cumparatori, procentul celor care au achizitionat cu banii jos a crescut ajungand pana la 15-20%. Totodata, stabilitatea impusa de Prima casa a incurajat o serie de dezvoltatori sa continue proiecte mai vechi sau sa initieze unele noi. Atat in sudul cat si in vestul Capitalei in acest an au fost lansate zeci de blocuri de apartamente sau ansambluri rezidentiale noi. 

Ajustare dupa Prima casa

Bugetele de achizitii in acest an au fost construite in limitele impuse de programul Prima casa. Un nou segment care a prins contur, mai ales in sudul si vestul ieftine este cel al apartamentelor de doua camere cu preturi intre 40.000- 45.000 de euro. In zona de Sud a Capitalei bugetul mediu s-a pozitionat intre 35.000 si 55.000 euro. La formarea acestei medii au contribuit garsonierele de 25.000-30.000 euro pe de-o parte si apartamentele de 3 camere cu suprafete mari si preturi intre 65.00-70.000 euro.

O alta tendinta a anului este schimbarea topului in ceea ce priveste cele mai vandute apartamente. Cele mai tranzactionate au fost in 2011 garsonierele si apartamentele cu 3 camere, fata de 2010 cand cel mai cautata produs imobiliar era apartamentul cu doua camere. Apartamentele cu patru camere au inregistrat o cadere brutala, mai ales din cauza cresterii cheltuielilor la intretinere pe fondul taierii subventiilor la incalzire."Explicatia pentru reorintarea bucurestenilor catre trei camere in loc de doua se datoreaza aproprierii preturilor la 2 si 3 camere, iar cei care fac credite "Prima Casa" sau ipotecare pe perioada mai mare de timp se orienteaza in mod logic spre imobilul mai spatios", explica agentul imobiliar

 

Sursa

22 December 2011