Membrii Parlamentului European au adoptat raportul de modificare a directivei privind eficienţa energetică a clădirilor, conform unei inițiative a europarlamentarului român, Adriana Țicău, ce presupune asigurarea unei mai bune finanţări a sectorului,  prin credite cu dobândă redusă sau stimulente fiscale, până la 30 iunie 2011.

Facilităţi europene pentru reabilitarea termică a locuinţelorPotrivit documentului, clădirile construite după anul 2019 trebuie să consume în cantităţi egale energie produsă local din surse regenerabile şi energie primară.

In același timp, atunci când se realizează lucrări majore de renovare va trebui îmbunătățită și eficiența energetică a clădirilor.

În acest caz sunt incluse lucrările de modernizare a mai mult de 25% din suprafaţa clădirii, costurile totale ale renovării reprezentand cel puţin 20% din valoarea clădirii.

Standardele de performanţă energetică minimă vor fi stabilite de statele membre. Totuși, până la 31 martie 2010, Comisia Europeana va pune la punct o metodologie comună pentru calcularea performanţei energetice a clădirilor.

De asemenea, până la mijlocul anului viitor, Comisia Europeana trebui să propună instrumente financiare suplimentare pentru îmbunătăţirea acestui sector. Printre acestea se află crearea, până în 2014, a unui Fond pentru Eficienţa Energetică, finanţat de bugetul comunitar, Banca Europeană de Investiţii şi statele membre. Prin acest fond vor fi promovate investiţiile publice şi private în proiecte care să mareasca eficienţa energetică a clădirilor.

Un alt punct din raportul Țicău se referă la garantarea unor certificate de performanţă energetică complete. Astfel, potenţialii cumpărători sau locatari ai unei clădiri sau ai părţilor acesteia ar trebui să primească, prin intermediul certificatului, informaţii despre performanţa energetică a clădirii şi sfaturi practice pentru îmbunătăţirea acesteia.

24 April 2009