Instituțiile financiare dezvoltă într-o măsură tot mai mare planuri bine definite de integrare  înainte de finalizarea și semnarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții cu scopul de a maximiza valoarea generată și de a atrage interesul acționarilor, investitorilor și al autorităților de reglementare, se arată în studiul EY - Striking the right chord: M&A integration in financial services.

36389-aurelia_costache_ey_romania.jpgConform studiului, care a sondat opinia a 200 de executivi din sectorul bancar, de asigurări și fonduri de investiții, 70% dintre instituțiile financiare și-au definit un plan de integrare și de valorificare a sinergiilor înainte de a finaliza o astfel de tranzacție. Procentul ajunge la 93% în cazul tranzacțiilor cu valori ce depășesc 1 miliard USD. Peste două treimi (69%) dintre instituțiile financiare cumpărătoare au luat în considerare resursele companiei achiziționate ca parte a programului de integrare și ceva mai mult de jumătate dintre toate companiile respondente (52%) au declarat că utilizarea unui număr crescut de resurse poate duce la îmbunătățirea procesului de integrare.

Studiu EY arată că 29% dintre instituțiile financiare care au dezvoltat un plan de integrare anterior semnării tranzacției au înregistrat o scădere de 40% a costurilor de integrare estimate inițial, tocmai prin valorificarea sinergiilor dintre cumpărător și vânzător. Pe de altă parte, doar 12% dintre respondenții care nu au avut definit un astfel de plan înainte de semnarea tranzacției de achiziții/fuziuni au atins același nivel de reducere a costurilor.

Aurelia Costache, Financial Services Industry Advisory Leader, EY România, declară: 

Studiul, bazat pe experiența din 424 de tranzacții realizate în ultimii trei ani, atinge elementele esențiale pe care instituțiile financiare trebuie să le aibă în vedere în proiectele de integrare: de la planificare, echipă, măsurarea beneficiilor, execuție până la resurse umane și tehnologie. Este un studiu cuprinzător, foarte util organizațiilor care acum sunt în proces de realizare a unei tranzacții, pentru a ști în ce zone să își plaseze cu prioritate efortul, astfel încât să asigure succesul integrării.”

Aproape un sfert dintre respondenți (24%) a identificat zona de operațiuni ca fiind prioritară în toate etapele planului de integrare și cu un focus crescut în primele 100 de zile de după semnarea tranzacției. Alți 22% dintre respondenți au menționat concentrarea eforturilor pe aspecte ce țin de domeniul juridic, de managementul riscului și de conformitate, în timp ce 17% au considerat drept cele mai importante aspectele financiare, de trezorerie și taxe. Funcțiile de front-office au fost considerate de cei mai mulți ca ultimele ce trebuie vizate în cadrul procesului.

Resursele umane și tehnologia informației joacă un rol determinant în toate etapele procesului de integrare, putând deveni fie factori stimulatori cheie, fie factori ce pot îngreuna procesul. Identificarea unei arhitecturi care să integreze optim aplicațiile IT și infrastructura celor două organizații a fost menționată drept cea mai mare provocare de către 27% dintre respondenți. Acest aspect este considerat cel mai dificil de rezolvat de către managerii din sectorul bancar, de asigurări și fonduri de investiții. 21% dintre respondenți au declarat că reținerea angajaților valoroși este cea mai mare provocare în procesul de integrare a resurselor umane. Acest procent ajunge până la 28% în cazul fondurilor de investiții, reflectând, probabil, concentrarea specifică a expertizei necesare în relațiile cu clienții și investiții într-un grup relativ restrâns de personal.

36390-florin_vasilica_ey_romania_tas_leader.jpgFlorin Vasilică, Liderul departamentului de Asistență în Tranzacții, EY România declară:

“Piața internațională a serviciilor financiare trece printr-o perioadă de reașezare, fapt marcat prin consolidarea jucătorilor de vârf, precum și de așezarea pe nișe specifice a jucătorilor de o talie mai mică. Piața locală cunoaște în ultimii doi ani un puternic val de consolidare având la bază și mișcările piețelor externe, dar și o reașezare necesară dată de faptul că piața locală e fragmentată.

Creșterea numărului de tranzacții, realizate fie ca entități ca atare, fie ca portofolii de clienți, provenind din piața bancară, din piața asigurătorilor, de leasing sau din cea a serviciilor de brokeraj a făcut ca succesul unei tranzacții să fie măsurat și prin prisma succesului de a integra entitățile post-tranzacție, ca o măsură de a emite valoare pentru cumpărător.”

Cu privire la integrare, experiența locală a EY România arată că valoarea pentru cumpărător este maximizată în tranzacțiile în care există:

1. O echipă operațională a cumpărătorului implicată în totalitatea activităților care conduce integrarea sistemelor și activitățile de comunicare cu clienții finali

2. O echipă de conducere a procesului profesionistă și experimentată, condusă de un consultant extern

3. Aspecte legale rezolvate la începutul procesului prin implicarea unor avocați de top, cu excepția elementelor de reglementare unde e necesară implicarea autorităților (Consiliul Concurenței, BNR, ASF, ANSPDCP etc.) și

4. Cumpărător și vânzător interesați de o tranzacție corectă, și nu una în termeni oportuniști.

În ultimii 2 ani, în România, EY a asistat în tranzacții din domeniul bancar, asigurări, leasing (financiar și operațional) și brokeraj, și este principalul partener de consultanță pentru piața serviciilor financiare.

****

Despre Mergermarket

Mergermarket este un instrument informațional independent, specializat în fuziuni și achiziții (M&A). Spre deosebire de alte servicii de acest tip, Mergermarket furnizează o privire de ansamblu asupra pieței M&A, oferind o bază de date cu informații anticipative și o alta cu tranzacții istorice în măsură să genereze venituri reale pentru clienții Mergermarket. Remark, divizia specializată în evenimente și publicații a The Mergermarket Group, oferă o gamă largă de servicii de publicare, cercetare și organizare de evenimente, care permit clienților să-și întărească profilul și să dezvolte noi oportunități de afaceri împreună cu publicul lor țintă. 

****

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajați în peste 700 de birouri din 150 de țări și venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Rețeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piața serviciilor profesionale încă de la înființare, în anul 1992. Cei peste 500 angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, asistență în tranzacții și servicii de asistență în afaceri către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați pagina noastră de internet



[1] Studiul EY a fost efectuat de Remark, divizia de cercetare a pieței din cadrul The Mergermarket Group.

16 February 2015