Explozie a creditelor pentru case
Ziua - 11.05.2006
 

Soldul creditelor ipotecare sau imobiliare acordate populatiei a ajuns, in martie, la 1,52 miliarde de euro, in crestere cu peste 65% fata de 2005

Soldul creditelor ipotecare sau imobiliare acordate populatiei, la nivel national, a ajuns, in martie, la 1,52 miliarde de euro, in crestere cu peste 65% comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, cand valoarea imprumuturilor se situa la 983 milioane de euro.

Potrivit unui studiu No-Cash, care citeaza datele Bancii Nationale a Romaniei, imprumuturile acordate in Bucuresti se mentin la o cota ridicata, de peste 35% din valoarea totala. Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane, a aratat, pentru Mediafax, ca piata romaneasca a creditelor imobiliare si ipotecare va creste, pana la sfarsitul acestui an, cu aproximativ 65% fata de valoarea inregistrata anul trecut.

"Cresterea va fi determinata in primul rand de cererea mare pentru locuinte, nesatisfacuta inca, de stabilitatea relativa a preturilor, dar si de cresterea ritmului de creditare a investitiilor in segmentul imobiliar", a explicat Cojocaru.

Reprezentantul BCR a apreciat ca bancile vor facilita accesul la creditele pentru investitii imobiliare, deoarece acestea comporta un risc mai scazut, fiind garantate chiar prin imobilele construite. Potrivit lui Cojocaru, piata imobiliara romaneasca nu va inregistra o crestere semnificativa a preturilor, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Avem deja experienta tarilor din Europa Centrala, unde asteptarile unei cresteri puternice a preturilor la imobiliare au fost rapid inselate. In Cehia sau Ungaria nu s-au inregistrat nici intrari spectaculoase pe aceasta piata, nici achizitii masive de locuinte si nici o cerere care sa depaseasca oferta", a explicat Cojocaru.

Cel mai mare salon bancar dedicat finantarilor imobiliare, ExpoInvest, se va desfasura, in perioada 17-21 mai, la Romexpo, in paralel cu Construct Expo Ambient. In cadrul editiei din acest an, isi vor prezenta ofertele de creditare 19 banci si institutii financiare.

A.G.C.
Ziua

11 mai 2006