Explicatiile date de bancherii romani cu privire la nivelul ridicat al dobanzii si gradul scazut in care finanteaza economia sunt simple: Statul e de vina.

Statul care nu stie sa rezolve situatia de criza economica (ba chiar o dubleaza cu una politica) si companiile care in loc sa se restructureze, iau credite pentru a-si acoperi erorile manageriale din trecut.

"Statul nu a putut compensa lipsa investitiilor prin programe care sa genereze dezvoltare economica", spune seful Piraeus Bank, Catalin Pirvu. Ca urmare, cererile de suspendare, dizolvare sau radiere venite din partea companiilor au crescut alarmant.

Combinat cu rezultatele financiare slabe ale companiilor, creditarea devine mai "prudenta" ( a se citi "trage sa moara") atat pentru persoanele fizice cat si pentru companii.

Pirvu mai spune ca in urma analizei facute de banca, reticenta in a finanta companiilor se datoreaza si faptului ca in loc sa se restructureze, firmele folosesc finantarile cu destinatia capital de lucru pentru finantarea investitiilor.

"Scaderea activitatii economice ar trebui sa atraga diminuarea nevoii de finantare. Termenele de plata catre furnizori au crescut. Instrumentele de debit refuzate la plata s-au dublat fata de anul trecut", sintetizeaza Pirvu starea de lucru din sectorul IMM.

De aceeasi parte a explicatiilor sunt si oficialii BRD, care avertizeaza ca in absenta stabilizarii economice, a reducerii riscului de tara si fara aparitia unor surse concurente de finantare - piata de capital, suportul actionarilor, finantare externa - nu se va putea vorbi despre o creditare sanatoasa in Romania.

Sursa

28 October 2009